Novo postrojenje E- reciklaže u Nišu

Gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić i generalni direktor E-reciklaže Ninoslav Milenković svečano su pustili u rad novo postrojenje za reciklažu elektronskog i električnog otpada, tj. frižidera, malih i velikih kućnih aparata i televizijskih katodnih cevi. Otvaranjem ovog postrojenja Srbija postaje lider na Balkanu u ovoj oblasti. Vrednost novog postrojenja E-reciklaže je 8 miliona eura i predstavlja najveće ulaganje u reciklažnu industriju od njenog začetka, kao i najveću domaću “grinfild” investiciju u Nišu u poslednjih deset godina. Fabrika zapošljava 250 radnika, dok će sakupljačka mreža i kooperanti brojati i do 4000 ljudi.

Prvi put u našoj zemlji moćiće da se kompletno recikliraju frižideri odnosno svi rashladni uređajiNajsavremenija nemačka tehnologija kompanije ”Mewa”

U fabrici za reciklažu električnog i elektronskog otpada, izgrađenoj po najnovijim tehnologijama, dnevno može da se preradi 50 tona, dok je godišnji kapacitet oko petnaest hiljada tona ovog  opasnog otpada. Posebna vrednost novog postrojenja je to što će prvi put u našoj zemlji moći da se kompletno recikliraju frižideri odnosno svi rashladni uređaji. Sa mogućnošću prerade 1000 firžidera dnevno predstavlja postrojenje sa najvećim kapacitetom u zemlji i regionu.

Najsavremenija nemačka tehnologija kompanije ”Mewa” koja je kao lider u ovoj oblasti postala i naš strateški partner, omogućava da se procesom reciklaže izdvoji maksimalna količina upotrebljivih sirovina u vidu reciklata visokog stepena čistoće potrebnih u industrijskoj proizvodnji: bakar, aluminijum i gvožđe kvalitetnog hemijskog sastava i čistoće od 97%, kao i plastika i pur pena visoke energetske vrednosti. Procenat reciklata izdvojenih iz elektronskog otpada iznosi čak 95%.

Paralelno sa tim uvedena je besplatna zelena linija 0800-085-085 na koju građani mogu da se obrate i prijave stare električne i elektronske uređaje u svom okruženju na teritoriji cele Srbije. U roku od 24 časa ti uređaji se preuzimaju, besplatno odvoze i potpuno bezbedno prerađuju.

Sve što bude prerađivano u fabrici moći će ponovo da se koristi – katodno staklo, metalni delovi, bakarni kablovi i plastika. Fabrika je izvozno orijentisana i sav reciklirani materijal se izvozi.

U Evropi se po stanovniku obradi četiri kilograma električnog i elektronskog otpada, dok je u Srbiji taj iznos mnogo manji. Otvaranjem fabrike ove vrste naša zemlja čini veliki iskorak ka dostizanju evropskog proseka u ovoj oblasti.

You may also like...