RAZVOJ TURIZMA U SAVINOM SELU I KOSANČIĆU

kuća u Savinnom selu

Multimedijalna prezentacija Idejnog koncepta razvoja turizma u Savinom Selu i Kosančiću, održana je u mesnoj zajednici Savino Selo. Pored članova Saveta MZ i udruženja građana, prezentaciji su prisustvovali i članovi opštinskog veća Aleksandar Krunić i Goran Pejović, načelnik opštinske uprave Milutin Šoškić, predstavici odeljenja za razvoj opštinske uprave, osnovne škole Branko Radičević iz Savinog Sela.

Na prezentaciji su izloženi rezultati istraživanja komparativnih prirodnih, geografskih i istorijskih pretpostavki i potencijala za razvoj turizma ovih naselja koja već decenijama trpe udarce krize i propadanja, iseljavanja i potencijalnog nestanka sa karte.

Multimedijalna prezentacija Idejnog koncepta razvoja turizma u Savinom Selu i Kosančićuprisutni na prezentaciji

Imajući u vidu naslonjenost na raskršće najčistijih kanalskih voda u Vojvodini (kanali Mali Stapar – Novi Sad i Bogojevo – Vrbas), istorijsku priču o nekada najurbanijem selu u Evropi (i nagrada na svetskoj izložbi u Barseloni 1936.), industrijskom i kulturnom nasleđu, ovim idejnim konceptom predlaže se put oživljavanja koji predpostavlja:

Izgradnju ambijentalnog turističko-rekreativnog kokmpleksa – bioparka, čiji će sadržaji omogućiti animaciju, zabavu i rekreaciju građana, posebno dece i omladine
• Nadgradnju izvanrednih pretpostavki za razvoj nautičkog turizma.
• Izgradnju Spomen Doma Dunavskim švabama – utvrditi sećanje i poštovanje na ljude koje su od močvare načinili plodnu i berićetnu ravnicu.
• Izgradnju Info punkta sa stalnom postavkom fotografija i eksponata, gde bi predstavili priču o nestalim kulturama sa ovih prostora – riži i naročito kudelji, koja je u Kraljevini Jugoslaviji bila daleko najjači izvozni artikal.

Realizacijom ovog koncepta omogućili bi:

Otvaranje novih radnih mesta, uz mogućnost samofinansiranja
• Ostvarivanje novih prihoda za mesnu zajednicu
• Inicijaciju razvoja turizma u MZ i Opštini Vrbas
• Stvaranje reference Opštinskoj turističkoj organizaciji
• Postavljanje kvalitetne podloge – projektnih zadataka za konkurse Evropske unije…

Oživljavanje ovih ideja, tj. njihovo svrstavanje u Strategiju razvoja Opštine i Strategiju razvoja turizma, zavisiće, pre svega, od razumevanja lokalne samouprave, gde bi Opštinska turistička organizacija, koja je u osnivanju, morala da bude pokretač i koordinator svih poslova.

Izvor: EKOLOŠKI POKRET VRBASA

You may also like...