Prolećni dani planinara

[singlepic id=158 w=320 h=240 float=center]

Akcija pod nazivom ’’Prolećni dani planinara’’ u organizaciji društva ’’Ljukten’’ iz Trstenika, već 11 godina zauzima važno mesto u kalendaru Planinarskog saveza Srbije. Prolećni dan planinara ove godine obeležen je na Gledićkim planinama, gde se okupilo oko 500 planinara i izviđača iz cele Srbije, a njihov krajnji cilj bio je poseta gornjem županjevačkom gradu.

[singlepic id=167 w=150 h=200 float=right]

I ove godine akcija pod nazivom Prolećni dan planinara okupila je alpiniste iz cele Srbije, a opredelili su se da opština Rekovac bude domaćin njihove misije. Nakon posete manastiru Kalenić učesnici su krenuli put Gledićkih planina da prepešače stazu dugu oko 15 kilometara. Njihov krajnji cilj bio je gornji županjevački grad – Straževica, na kome se nalaze i temlji crkve Svetog Jovana, podignuta od lomljenog kamena u malteru, koji je danas potpuno istrošen. Ovo je jedno od najznačajnijih istorijskih mesta u Srbiji, ali veoma malo naučno istraženo.

  • U planu je da se ovo mesto detaljnije istraži, to se posebno odnosi na donji grad, sa čijim istraživanjem se počelo još prošle godine i gde se došlo do značajnih otkrića – ističe profesor likovnog Bernard Ljubas. Zna se da su postojale dve kule i crkva gde su arheolozi iz Kragujevca pronašli ostatke kostiju i razne predmete kojima se nezna poreklo. Ove godine ukoliko Republika odobri sredstva nastaviće se sa istraživanjima – kaže Ljubas.

Sa vrha na koji su stigli posle 2 i po sata pešačenja, savladavši uspon od 800 metara, učesnici stižu do Strževice. Sa vrha staza vodi do prevoja i nadaleko čuvene Žubor vode ili Govor vode, ispod zidina grada. Posle petočasovnog pešačenja, već umorne učesnike čekao je autobus u selu Prevešt.

Planinari su, očigledno, imali sreće, jer je dan bio sunčan i bez vetra. Učesnici ovogodišnje akcije ’’Prolećni dan planinara’’ ovog puta uživali su u netaknutoj prirodi, ali i druženju.

[nggallery id=19]

You may also like...