Ostavi i pobedi

Institut za javno zdravlje Kragujevac

Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa Domom zdravlja i Crvenim krstom u Kragujevcu, organizuje takmičenje u odvikavanju od pušenja u okviru kampanje ’’Ostavi i pobedi’’. Prijave se mogu ispuniti na šalterima Instituta i ambulantama Doma zdravlja, a biće dostupni do 30 aprila. Prijavni listići biće objavljeni i u dnevnim listovima: Politika – 13 aprila, Večernje novosti – 16 aprila, Danas – 17 i 18 aprila, kao i časopisu Vreme – 15 aprila.

dim

Lokalna nagrada za pušače koji ostave cigarete je 10 hiljada dinara, dok je nacionalna 50 hiljada dinara. Ovogodišnja kampanja je zvanično počela 12. aprila, a završava se 30 aprila. Pušači treba da prekinu sa cigaretama najkasnije do 1. maja, a već 5 maja je izvlačenje za lokalnu nagradu od 10 hiljada dinara.

dva prsta i cigaretaInstitut za javno zdravlje Kragujevac je i ove godine koordinator kampanje na teritoriji Šumadijskog okruga. Prva kampanja u Kragujevcu realizovana je 2000 -te godine, a cilj je pružanje pomoći pušačima u ostavljanju cigareta. U ovom takmičenju pored pušača učestvuju i nepušači, kao podrška onima koji žele da prekinu sa pušenjem cigareta, a nagrada za njih iznosi 5 hiljada dinara. Izvlačenje nagrade biće obavljeno 5 maja ove godine u Institutu za javno zdravlje Kragujevac.

Pušači prijavljeni u kampanji koji ne zapale cigaretu tokom maja uz podršku nekog nepušača, konkurišu i za nacionalnu nagradu od 50 hiljada dinara, koja se izvlači 28 maja u Beogradu. Proglašenje nacionalnog pobednika u kategoriji pušača i u kategoriji podržavaoca biće objavljeno 31 maja, kada se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima.

Inače u Šumadiji svaka četvrta žena i svaki treći muškarac su pušači. Kada se u praksi bude primenio novi zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji čeka glasanja u Skupštini Srbije, pušači će, uglavnom morati da se odreknu cigareta na javnim mestima. Pušenje će biti zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru. Biće ostavljena mogućnost da se odrede posebne prostorije samo za pušenje.

You may also like...