Prva međunarodna konferencija o kvalitetu života u Kragujevcu

Prva međunarodna konferencija o kvalitetu života otvorena je na Fakultetu inženjerskih nauka. Dvodnevna konferencija okupila je više od 100 učesnika iz 12 zemalja, a predstavljeno je 55 radova iz 12 različitih oblasti.

Posle 10 nacionalnih konferencija o kvalitetu života, Kragujevac je od sada prepoznat i kao domaćin prvog međunarodnog skupa. Konferencija o kvalitetu života je razmena ideja i predstavljanje rezultata projekata na različiti teme iz oblasti unapređenja kvaliteta života. Tokom dvodnevnog skupa na fakultetu inženjerskih nauka predstavljeno je 55 radova autora iz Srbije kao i stručnjaka iz inostranstva: Austrije, Portugala, Španije, Poljske, Turske, Kanade, Indije i iz zemalja bivše Jugoslavije. Uz naučni pristup obrađena su, pored ostalih i pitanja koji su ključni izazovi čovečanstva u ovom veku, kuda stremi i kako će izgledati svet na kraju 21 veka.

  • Učesnici su izabrali sedam od devet ponuđenih tema i mi ćemo praktično poći od osnovnih tema Prof. dr Slavko Arsovski iz Centra za kvalitetkoje se tiču čoveka, njegovih želja, potreba, inspiracija, sreće, dobrobiti i td. Dakle jedan filozofski pogled na čoveka njegove potrebe i ono što očekuje od života. S druge strane polako idemo ka drugim oblastima, s obzirom da smo mi Fakultet inženjerskih nauka nama su mnogo bliže teme vezane za kvalitet života na radnom mestu, studenata i kvalitet života u određenim oblastima kao što je lokalna samouprava, i u gradovima. Pored toga tu su teme vezane za kvalitet života i održivi razvoj, zaštita životne sredine. Znači jedan širok asortiman tema, ukupno 55 radova – rekao je prof. dr Slavko Arsovski iz Centra za kvalitet.

Konferencija je doprinos približavanju svetskim trendovima koji uređuju rešavanje različitih problema u oblasti unapređenja života kroz naučni pristup. U okviru konferencije održana je i radionica pod nazivom ‘’Kvalitet života i postojeći trendovi’’.

  • Moja je ideja da ova konferencija preraste u viši nivo, a da bi to uradili mi smo formirali međunarodno udruženje za kvalitet života sa kojim ćemo pokušati da afirmišemo ovo što radimo. Očekujemo da ljudi koji se bave preko trideset godina ovom oblašću dođu kod nas i pomognu nam da lakše prebrodimo ovu prvu stepenicu unapređenja kvaliteta života – istakao je Arsovski.

Međunarodnu konferenciju u Kragujevcu organizovao je Centar za kvalitet Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, uz podršku lokalne samouprave. Radovi sa konferencije objavljeni su u Zborniku.

You may also like...