Najlepša dvorišta u Kragujevcu

Manifestacija ’’Dani otvorenih dvorišta’’ u Kragujevcu okončana je dodelom priznanja u četiri kategorije. Žiri je imao težak zadatak da odaberee najuspešnije, jer je ove godine u takmičenju učestvovalo čak 78 domaćinstava.

U Vlakči nadomak Stragara 2007. godine, prvi put je zahvaljujući velikom entuzijasti i zaljubljeniku u šumadijsko selo Dragoljuju Švabiću, održan izbor za najlepše seosko dvorište. Lokalna manifestacija je za kratko vreme poprimila šire razmere. Njen idejni tvorac, danas sa ponosom ističe, da je njegova ideja u startu sa oduševljenjem prihvaćena. Njegovu konstataciju najbolje potvrđuju masovnost i kvalitet koji u toj priči iskazuju meštani njegovog sela, ali pre svega današnji izgled Vlakče.

Dragoljub Švabić, autor manifestacije

  • Ovo je manifestacija na koju smo posebno ponosni, veliki je odziv građana svake godine. Neko to doživljava kao takmičenje, neko kao igru, ali je vrlo važno da smo kroz ovu priču podigli kulturu življenja. Vlakča je potpuno drugačije selo u odnosu na pre deset godina – rekao je Dragoljub Švabić, autor manifestacije.

Gradska turistička organizacija Kragujevac se u priču uključila naredne godine i dobrim delom zahvaljujući njoj ova manifestacija vrlo brzo prerasla je regionalne okvire. Manifestacija je u potpunosti opravdala svoj smisao, a da će naredne godine to najbolje i potvrditi.

Snežana Milisavljević, direktorka GTO Kragujevac

  • Mi smo sa oduševljenjem prihvatili sjajnu inicijativu žitelja Vlakče još 2007. godine kada je manifestacija prvi put orgnizovana. Cilj nam je bio da je omasovimo sa što više učesnika sa teritorije Kragujevca odnosno naših sela, ali i sa teritorije cele Šumadije i Pomoravlja. Krajnji cilj nam je razvoj seoskog turizma tj. uređenje seoskih dvorišta, da se očiste seoske deponije, posade biljke autentične za ovo podneblje i da samim tim što ćemo imati lepa sela imamo i što više gostiju – istakla je Snežana Milisavljević, direktorka GTO Kragujevac.

Ove godine u konkurenciji je bilo 78 domaćinstava, pa članovima žirija nije bilo ni malo lako da u tako jakoj konkurenciji odredi najbolje. Žiri je proglasio najbolje u četiri kategorije : najlepše dvorište, park dvorište, etno dvorište i najlepši detalj.

Dragan Cvetković dobitnik nagrade za najlepše Etno dvorište

  • Drago nam je što smo ove godine dobili nagradu za najbolje etno dvorište jer mislim da je to najadekvatnija kategorija za naše dvorište. Svi su objekti kao i ceo ambijent potpuno u etno stilu – rekao je Dragan Cvetković dobitnik nagrade za najlepše Etno dvorište.

Jelena Lazarević dobitnik nagrade za najlepši detalj

  • Kažu da smo oduvek imali jedno od najlepših dvorišta u Čumiću i ovo jezero je pokazatelj da mi mladi nastavljamo tu lepu tradiciju koju su započeli još naši stari – rekla je Jelena Lazarević koja je dobitnik nagrade za najlepši detalj.

Nagrade najboljima na području Centralne Srbije dodeljene su 12. jula u Topoli, kada je organizovana završna manifestacija Dani otvorenih dvorišta na regionalnom nivou.

You may also like...