Sistematska deratizacija u Kragujevcu

Najava deratizacije u Kragujevcu

Na celoj teritoriji grada Kragujevca od 14 juna počinje akcija sistematske deratizacije koja će trajati dve nedelje, do 26 juna. Osim individualnih stambenih objekata, ekipe Instituta za javno zdravlje Kragujevac, uništavaće glodare na otvorenim prostorima kao i u podrumima stambenih zgrada. Preparati koji se koriste su potpuno bezopasni za ljude i kućne ljubimce.

Sistematska deratizacija će se obaviti na teritoriji 24 mesne zajednice, a akcijom će biti obuhvaćene i šahte na kanalizacijama, groblja i divlje deponije, zatim korito reke Lepenice i potoci u gradu u dužini oko 25 kilometara. Deratizacijom je obuhvaćen i stambeni fond sa oko 42 hiljade individualnih domaćinstava, divlja nehigijenska naselja, kao i 23 hektara slobodnih zelenih površina.

Deratizacija se radi preparatom koj je bezopasan za ljude i kućne ljubimce

  • Posao deratizacije se radi preparatom koji je bezopasan i zato – prema rečima Dragana Marinkovića, šefa Službe za zaštitu životne sredine, pozivamo sve građane Kragujevca da dozvole stručnim ekipama Instituta postavljanje mamaca time što će im omogućiti pristup u podrumske prostorije u kojima se izvodi deratizacija.

Poslove deratizacije Grad je poverio Institutu za javno zdravlje Kragujevac. Biće angažovano 16 ekipa sa 18 izvršioca, a lekari će kontrolisati posao deratizacije. Preparati za uništavanje pacova su potpuno bezopasni za ljude kao i za kućne ljubimce, ali stručnjaci Instituta apeluju na građane da se pridržavaju uputstva koja će biti istaknuta po naseljima i stambenim zgradama.

dr Nebojša Ranković

  • Ono što bih apelovao na sugrađane, a to je – prema rečima dr Nebojše Rankovića zamenika direktora Instituta, da mesta na kome se otrov postavi budu nedostupna maloletnoj deci kao i domaćim životinjama. Postavljene otrovne mamce nije dozvoljeno dirati – objašnjava on.

Glodari mogu biti prenosioci više od 200 zaraznih bolesti. Sistematska deratizacija u urbanim sredinama kao što je Kragujevac, sprovešće se uz celodnevni rad, i doprineće smanjenju populacije glodara na minimum 70 odsto. Akcija će krenuti od centra grada ka periferiji, gde se na taj način sužava prostor u kojem glodari borave. Preparat za deratizaciju je na bazi Bromadiolona i ima visoku biološku efikasnost. Registrovan je za upotrebu u Srbiji, i bezbedan je po zagađenje okoline.

You may also like...