Takmičenje „Beamline for schools“ 2016.

 

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) treći put za redom organizuje takmičenje „Beamline for schools“. Takmičenje, na kojem mogu učestvovati timovi srednjoškolaca, pruža mogućnost i učenicima gimnazija i srednjih škola da se prijave na takmičenje.

Putnici u Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN)

U ovom ekipnom takmičenju učenici u saradnji sa svojim nastavnicima, osmišljavaju eksperiment koji bi mogao da se izvede u CERN-u koristeći akceleratore, detektore i prateću opremu. Talentovani učenici zajedno sa svojim profesorima treba da osmisle ekperiment koji bi koristio snop čestica iz ‘CERN Proton synchrotron’ akceleratora.

Timovi se mogu sastojati od najmanje 5 srednjoškolaca (mogu biti iz različitih odeljenja, različitih škola i sl.) starosti najmanje od 16 godina i bar jednog nastavnika (supervizor, nastavnik fizike).

 

Accelerating Science

Učenici treba da snime jednominutni video i opis ogleda na engleskom jeziku koji bi mogli da izvedu u CERN-u, najkasnije do 31. marta 2016. godine. Iz CERN-a su naglasili da ne očekuju u potpunosti razvijene predloge eksperimenata. Motivacija i kreativnost učenika su veoma važni pri ocenjivanju.

Beamline for schools CERN Video Productions
Predlozi eksperimenata će biti razmatrani od strane stručnjaka iz CERN-a i najuspješniji timovi biće pozvani da izvedu predloženi eksperiment u CERN-u.

Savetujemo timove da se što prije registruju, na sledećem linku, a da predlog eksperimenta i video pošalju do 31. marta 2016. godine. Pobednički timovi će biti obavešteni u junu, a izvodiće eksperiment u CERN-u u septembru tekuće godine. Na samo izvođenje eksperimenata u CERN-u može doći najviše 9 članova tima i jedan ili dva supervizora. Biće dodeljene i druge nagrade timovima koji se nađu u užem krugu (short-listed teams).

Sve informacije o ovom konkursu, kao i video možete naći i na zvaničnoj stranici

You may also like...