U CEOOR-u predstavljen rad Kruševačke ekološke sekcije

U okviru Centra za ekološko obrazovanje u Politehničkoj školi u Kragujevcu, održan je treći po redu seminar namenjen kragujevačkim nastavnicima srednjih škola iz oblasti biologije, fizike i hemije. Ovog puta predstavljen je rad ekološke sekcije Kruševačke gimnazije, vezan za ekologiju i njihovu saradnju sa naučnim institucijama.

 

Ekološka sekcija Kruševačke gimnazije tradicionalno podstiče naučno istraživački rad, za koji je dobila brojna priznanja i nagrade. Njihov rad je prevashodno u vezi ekologije, bilo da je voda, obnovljivi izvori energije…Na taj način kroz ekološku sekciju, pokušali su da realizuju neke od tih aktivnosti. Kako se organizuju timovi profesora koji rade sa decom i o samom radu ekološke sekcije Kruševačke gimnazije, kragujevačkim profesorima srednjih škola iz oblasti biologije, fizike i hemije govorila je koordinator ekološke sekcije Dragana Milićević.

  • Ovde su prisutni profesori i nastavnici iz osnovnih i srednjih kragujevačkih škola iz oblasti biologije, hemije i fizike, a govoriću im o radu ekološke sekcije u Kruševačkoj gimnaziji, koja postoji od 2004. godine i sada broji 400 članova. Biće reči o osnivanju ekološke sekcije, na koji način okupljamo decu i njihovom radu, kako se organizuju timovi profesora koji rade sa decom, a teme su vezane za ekologiju i zaštitu životne sredine. Imamo veliku saradnju sa naučnim institucijama, dakle povezujemo naučna saznanja sa njihovom primenom u radu sa decom – ističe Dragana Milićević, koordinator ekološke sekcije Kruševačke gimnazije. Rad se sastoji od predavanja, radionica i vršnjačke edukacije između gimnazijalaca i učenika srednjih škola sa osnovcima i predškolcima.

 

Seminar za nastavnike je višestruko povezan sa Centrom za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, a realizuje se u okviru projekta ” Obnavljanje i očuvanje biodiverziteta putem vršnjačke edukacije u gradu Kragujevcu”. Cilj je da se u okviru Centra proširi mreža saradnika.

  • Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj bio je prvenstveno namenjen za edukaciju dece, ali u toku rada pokazala se potreba da se edukuju i nastavnici tako da je ovo treći seminar koji Centar organizuje, a da je isključivo namenjen nastavnicima – objašnjava Milan Gabarić, rukovodilac Centra.

 

U Politehničkoj školi u Kragujevcu već su održani seminari za nastavnike osnovnih i srednjih škola, koji su zajedno sa svojim učenicima uključeni u projekat Centra. Ovaj projekat finansira ambasada Republike Finske. Naime, održan je seminar na temu energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, kao i Obrazovanje za opstanak. Ovakvi seminari doprinose osavremenjavanju koncepcije i unapređenju kvaliteta obrazovanja, jer najbitnije je pravovremeno obrazovanje i vaspitanje za životnu sredinu i održivi razvoj.

 

 

You may also like...