Indikatori biodiverziteta u Republici Srbiji za 2014. godinu

Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije pripremila je izveštaj “Indikatori biodiverziteta u Republici Srbiji za 2014. godinu”.

Indikatori biodiverziteta u Republici Srbiji za 2014 godinu

U izveštaju su obrađena 23 indikatora prirodne i biološke raznovrsnosti, šumarstva, lovstva, ribolova i održivog korišćenja prirodnih resursa. Tokom 2014. godine zaštićeno je novih 35.369 ha, ili oko 6,5 % teritorije Republike Srbije je pod zaštitom. Prostornim planom Republike Srbije, predviđeno je da do 2015. godine bude zaštićeno oko 10 % površine Srbije, a da do 2021. godine oko 12 % teritorije Republike Srbije bude pod nekim vidom zaštite.

Tokom 2014. godine na teritoriji Centralne Srbije zaštićeno je 10.920 ha, a na teritoriji AP Vojvodina 4.473 ha. Zaštićeni su specijalni rezervati prirode: „Goč- Gvozdac“, „Jerma“, „Klisura reke Mileševke“, „Kukavica“, „Mala jasenova glava“, „Ritovi Donjeg Potisja“; strogi rezervati prirode: „Felješana“ i „Mustafa“; parkovi prirode: „Rusanda“ i „Ponjavica“; predeli izuzetnih odlika: „Kamena Gora“ i „Ozren- Jadovnik“; spomenici prirode: „Lesni profil Kapela u Batajnici“, „Prerasti u kanjonu Vratne“, „Promuklica“, „Jovačka jezera“, „Šuma Košutnjak“, „Hrast u ulici Mije Kovačevića“, „Vinova loza u Zemunu“ i „Crni bor u Crnoštici“.

U Republici Srbiji su do sada objavljene samo Crvene knjige biljaka i leptira. Pretpostavlja se da je na teritoriji Republike Srbije ugroženo približno 1000 vrsta vaskularne flore,
Najveći broj ugroženih biljaka pripada IUCN kategoriji „retke biljke“.
Tokom 2014. godine u Republici Srbiji je pošumljeno oko 1.154 ha šumskog zemljišta, što je za oko 50 % manje nego u prethodnoj godini.

Izveštaj možete preuzeti ovde.

You may also like...