Opasan otpad iz Srbije izvezen rečnim putem

Prvi put u Srbiji rečnim putem je izvezen opasan otpad iz Srbije. Organizatori ovog pilot projekta su kompanije MITECO Kneževac i Agent Plus iz Beograda. Opasan otpad se do sada prevozio isključivo drumskim saobraćajem. Prevoz rečnim putem je ne samo ekološki prihvatljiviji, zbog manje emisije izduvnih gasova i prevoza veće količine otpada odjednom, nego i jeftiniji, sa veoma malom razlikom u vremenu transporta. Bez obzira na sve prednosti korišćenja rečnog transporta, u Srbiji se do sada nikad nije koristio ovaj vid transporta za prevoz opasnog otpada.

Zbrinjavanje opasnog otpada

Nakon pribavljanja svih potrebnih dozvola i saglasnosti, sa namerom izvoza na konačno odlaganje i insineraciju, Miteco je izvršio pakovanje, transport i privremeno skladištenje 1.500 tona opasnog otpada u svojoj transfer stanici, koje je zatim otpremio Agent Plus. Za potrebe ovakvih projekata angažovani su obučeni ljudi sa kompletnom zaštitnom opremom za rad sa PCB otpadom. PCB otpad, definisan kao trajni organski zagađivač, po svojoj klasifikaciji spada u stabilne, toksične i kancerogene organske materije trajnog dejstva, koji mogu značajno uticati na zdravlje ljudi. Nakon adekvatnog skladištenja otpada Agent Plus je otpremio u postrojenje za tretman u Moerdijku, u Holandiji. Opasan otpad iz Srbije uništava se u inostranstvu i za sada nije poznato kada će Srbija dobiti postrojenje za tretman ovog otpada.

Kompanija MITECO se bavi zbrinjavanjem opasnog i industrijskog otpada i remedijacijom kontaminiranih lokacija, dok je Agent Plus, jedna od vodećih regionalnih kompanija u oblasti organizacije prevoza i logistike.

You may also like...