Veća transparentnost u oblasti zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Zeleni Srbije žele da iskoriste ovogodišnji 5. jun da skrenu pažnju na važnost uključivanja građana u odlučivanje, kao i važnost transparentnosti i dostupnosti ekoloških podataka u zaštiti životne sredine.

Pravo na adekvatnu ekološku zaštitu je ljudsko pravo garantovano i Ustavom RS, a veliki deo ekoloških problema proizilazi upravo iz činjenice da građani nemaju pravovremene i tačne informacije o vazduhu, vodi, zemljištu, prirodnim kompleksima i biološkom diverzitetu, uključujući genetički modifikovane organizme. Takođe, institucije, bilo na lokalnom ili republičkom nivou još uvek nisu dovoljno shvatile značaj uključivanja građana u odlučivanje o njihovoj životnoj sredini pa sve češće imamo proteste ljudi koji ne žele neko postrojenje ili fabriku u svojoj okolini.

poverenik-info

Zeleni Srbije žele da posebno istaknu kao dobar primer rad Kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu privatnosti koja već godinama radi na povećanju transparentnosti ekoloških podataka. Srbija je jedna od retkih zemalja čak i u Evropi gde Kancelarija Poverenika na zahtev građana traži sve ekološke informacije bez izuzetka. Takve institucije su za Srbiju od najvećeg značaja, imajući u vidu koliko je vremena i rada da potrebno da se promene navike administracije, lokalnih vlasti i organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.

You may also like...