Zaštita od bolesti kvrgave kože

Na teritoriji grada Kragujevca počela je dezinsekcija objekata u kojima obituju goveda u cilju zaštite od bolesti kvrgave kože.

Grad je za kampanju suzbijanja insekata, koja je startovala u Donjoj Sabanti, angažovao sedam veterinarskih stanica, a čitav posao bi trebalo da bude završen za desetak dana.

Kampanja, čiji je cilj prevencija širenja bolesti kvrgave kože goveda, započeta je dezinsekcijom objekata u domaćinstvu Petra Jovića u Donjoj Sabanti. Prema rečima Damjana Srejića, člana Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj, u narednih desetak dana preparatom Egzit biće tretirane štale u selima koja se nalaze na teritoriji grada Kragujevca. Na taj način predupredile bi se neželjene situacije, do nabavke vakcina, a objekti bi bili pošteđeni prisustva insekata u narednih nekoliko meseci.

Damjan Srejić član Gradskog veća

  • Na preporuku Vlade Republike Srbije odnosno kriznog centra, Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinu i lokalne samouprave, da se pomogne u suzbijanju bolesti kvrgave kože, grad Kragujevac je ušao u posao dezinsekcije koji je poveren veterinarskim stanicama. Za sada to dobro funkcioniše jer na ovaj način kupujemo vreme do dolaska vakcina na naš teren, a koristimo sredstvo koje odbija insekte na jedno duže vreme, kao glavne vektore prenosioca bolesti – rekao je Damjan Srejić član Gradskog veća.

Grad Kragujevac je za ovu akciju angažovao sedam veterinarskih stanica, a jedna od njih je Protekt Animal iz Dragocveta.

Milan Pantić, VS Protekt animal

  • Sve to ima za cilj da smanjimo populaciju mušica, odnosno vektora koji prenose oboljenje kod goveda. Da bi stanovništvo koje gaji goveda malo više bilo upoznato sa oboljenjem nodularni dermatitis grad Kragujevac i mi delimo flajere, kako bi se edukovali i videli kako to izgleda ukoliko primete oboljenje kod goveda kako bi nam na vreme prijavili bolest – istakao je Milan Pantić, VS Protekt animal .

Nodularni dermatitis, odnosno bolest kvrgave kože je neizlečivo virusno oboljenje svih rasa goveda. Zaraza koja je prisutna u našem okruženju preneta je iz Turske i Afrike, a od početka juna zabeleženi su prvi slučajevi ove bolesti i u Srbiji. Prenosioci su mušice i komarci, pa se stoga preduzimaju mere za njihovo uništavanje. U tom cilju na teritoriji grada Kragujevca biće izvršena dezinsekcija 2.500 objekata.

You may also like...