Uređenje Šumadijskih vodopada

Ekološka akcija ’’Šumadijski vodopadi’’ pomoći će da desetak vodopada u okolini Kragujevca koji se nalaze na teritoriji lovišta ’’Lepenica’’, od kojih su mnogi jedinstveni po svojim karakteristikama, ne budu više skiriveni i zaboravljeni. Time će ove ne samo prirodne lepote već i prirodne retkosti, jednim delom biti dostupne javnosti i korišćene u turističke svrhe.

zdraljica

Buk, na Dubokom potoku u Ždraljici

  • Nakon ekološke akcije ‘’Šumadijski vodopadi’’, koju će 18. i 19. a potom 25. i 26. septembra organizovati Lovačko udruženje ‘’Šumadija’’ i Gradska turistička organizacija, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Kragujevca, prirodne lepote vodopada i našeg kraja– kako ističe Marija Radovanović, referent lovnog turizma u Gradskoj turističkoj organizaciji, biće otkrivene i tako postati deo turističke ponude Kragujevca.

U neposrednoj okolini Kragujevca ima desetak vodopada, od kojih su mnogi jedinstveni. Nalaze se na terenu vulkanskog porekla kao što je vodopad Kamidžor u Gornjoj Sabanti, koji je na eruptivnom terenu od dijabaza, što je prirodna retkost. Sa ovog vodopada 18. septembra kreće prva akcija uređenja Šumadijskih vodopada.

Vodopad Kamidžor u Gornjoj Sabanti

Vodopad Kamidžor u Gornjoj Sabanti

  • U ovoj akciji čišćenja vodopada od granja, korova i smeća koje lokalno stanovništvo odlaže, učestvovaće oko 400 lovaca koji su se – prema rečima Siniše Nedeljkovića upravnika Lovišta ‘’Lepenica’’, već potvrdili kao ljubitelji prirode.

Ovo je jedan od projekata koji je konkurisao kod lokalnog Fonda za zaštitu životne sredine, a čijom realizacijom će prirodni biseri Šumadije prvo biti dostupni građanima Kragujevca, tek potom, uz odgovorajuća ulaganja, široj turističkoj ponudi.

  • Nadam se da ćemo naredne godine moći da napravimo kartu biodiverziteta i zelenila, kako bismo te lokacije učinili dostupnim građanima, a ono što je još važnije – ističe dr Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima, ova blaga učinimo ne samo za kragujevčane već i za druge pristupačnima.

Ovom akcijom biće ‘’otkriveni’’ Šumadijski vodopadi a to su : slapovi na Dubočcu, Kamidžor u Gornjoj Sabanti, koji je sa 10 metara najviši, ali u sušno vreme nema vode, zatim Buk, na Dubokom potoku u Ždraljici. Tu su i vodopadi na Banjskom i Crkvinskom potoku u Kormanu, Bučina u Maršiću, Bučinski vodopad na Malom potoku u Maršiću, vodopad na Jabučkoj reci, između Kormana i Maršića, zatim Zelenac, na izvorišnom kraku Belice u Velikoj Sugubini na Bešnjaji, ispod kojeg se nalazi najdublji vir, potom Buk na Klisurskom potoku u Donjim Grbicama, visok sedam metara. Takođe, biće očišćena i Hajdučka voda, izvor na Dulenskom Crnom vrhu.

FOTO: Zoran Petrović

You may also like...