EKOLOŠKO UREĐENJE ZASTAVE

Zastava (upravna zgrada) Nedavno je počelo ekološko uređenje fabričkog kruga Zastave. Ovlašćena švajcarska firma SGS će, na osnovu uzetih uzoraka zemljišta i podzemnih voda, uraditi i kompletan monitoring.

Na sanaciji fabričkog kruga “Zastave “ radi tim stručnjaka švajcarske firme SGS, koja je ovlašćena za izradu monitoringa životne sredine. Time je ozvaničen početak realizacije projekta ekološkog uređenja “Zastave”, a ova firma će, na osnovu uzoraka zemljišta i podzemnih voda, uraditi kompletan monitoring. Do sada je od planiranih 650 već urađeno preko 170 bušotina na kojima će, na osnovu uzrorka, biti urađene analize na teške metale i ugljovodonike. Istovremeno, na 10 odsto uzoraka, biće urađen takozvani PSB, postupak za otkrivanje prisustva piralena.

Švajcarska firma SGS trenutno vrši dve vrste iskopavanja, bušotine su od 3 do 5 metara dubine, kako bi se uradila karakterizacija zemljišta u Zastavi. Ta istraživanja pokazaće da li postoji određeno istorijsko zagađenje na tim lokacijama.

Uzorci se još uvek nalaze u Zastavi jer se prema rečima dr Branislava Nedeljkovića koordinatora ekološkog projekta, još uvek ne zna koja će laboratorija raditi ispitivanja uzoraka tla i vode . Švajcarska firma SGS uradila je i plan raščišćavanja Zastave, pre njenog puštanja u rad, a taj plan dodaje Nedeljković podrazumeva da se na 120 lokacija u krugu fabrike ukloni sav otpad i uradi određena dekontaminacija određenih delova pogona ili zemljišta.

U okviru projekta ekološkog uređenja Zastave radi se i monitoring podzemnih voda. Ugovorom sa italijanskom kompanijom Fijat predviđeni su strogi ekološki standardi, identični onim u zemljama EU.

You may also like...