U septembru prva faza razvoja sistema za navodnjavanje.

Cilj najvažnijeg i najvećeg infrastrukturnog projekta u srpskom agraru da površine pod zalivnim sistemima budu povećane na 1,1 milion hektaraU septembru će biti završena prva faza velikog projekta razvoja sistema za navodnjavanje u Srbiji, što će omogućiti navodnjavanje novih 63.000 hektara oranica – najavio je Aleksandar Prodanović direktor Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

  • Cilj najvažnijeg i najvećeg infrastrukturnog projekta u srpskom agraru da površine pod zalivnim sistemima budu povećane na 1,1 milion hektara u narednih pet godina, sa sadašnjih 200.000 hektara– rekao je Aleksandar Prodanović.

Prodanović je obišao radove i posetio domaćine koji koriste sitem navodnjavanja u selu Kruščić kraj Kule gde je u aprilu ove godine i počela realizacija projekta navodnjavanja. Tom prilikom je izjavio da u agrarnom budžetu za te namene u 2012. izdvojeno pet milijardi dinara i precizirao da je u toku realizacija radova na rekonstrukciji postojeće kanalske mreže za odvodnjavanje koja će biti pretvorena u dvonamenski sistem koji će služiti i za navodnjavanje.

  • U Vojvodini su radovi u toku na 40 lokacija, a sistemima za navodnjavanje biće obuhvaćeno ukupno 45.000 hektara na teritoriji pokrajine. U Pančevačkom ritu, na teritoriji grada Beograda, biće obuhvaćeno 16.000 hektara a u Mačvi 1.700 hektara u prvoj fazi – rekao je Prodanović i dodao da je resorno ministarstvo spremno u ovom trenutku i za ugovaranje druge faze, s obzirom da su gotovi elaborati i projektna dokumentacija.

Prodanović je naglasio da je razvoj sistema za navodnjavanje jedini način za stabilizaciju poljoprivredne proizvodnje, kako ona ne bi zavisila od vremenskih prilika, za poboljšanje prinosa i zarade poljoprivrednika i dodao da proizvođači koji su od aprila počeli da koriste navodnjavanje već imaju koristi.

Jedan od poljoprivrednika koji su počeli da koriste sisteme za navodnjavanje Čaba Papajčik iz Kruščića rekao je da se najbolji rezultati zahvaljujući sistemima za navodnjavanje postižu kod povrća, kao i da je prvi put ove godine počeo da navodnjava šećernu repu jer „više nije smeo da čeka i nije znao da li će kiša da pada“.

You may also like...