Poseban program zaštite jezera Gruža

sakupljanje-otpada

Čišćenje obale Gružanskog jezera, deo je aktivnosti koje sprovode Udruženje ribolovaca ’’Magma’’ i Sportski centar ’’Mladost’’, u okviru programa javnih radova ’’U susret boljem letu’’, u kojima su angažovana nezaposlena lica. Sakupljeno je 300 džakova različitog otpada, i to  za samo nedelju dana, na delu obale Gružanskog jezera u dužini od kilometar i po.

Samo sa dela obale akumulacije Gruža u dužini od svega kilometar i po, u proteklih nedelju dana sakupljeno je više od 4 tone raznog smeća i 120 vreća sa pet ambalažom. Sakupljeni otpad je odvezen vozilima Čistoće, pet ambalaža na reciklažu, a smeće na deponiju.

  • U narednih 15 dana biće očišćen još jedan deo obale, a gradsko Zelenilo će postaviti oko 10- tak vreća za odlaganje pet ambalaže, ističe Miloš Tomović iz Udruženja ribolovaca ’’Magma’’. Mislimo da ćemo za to vreme prikupiti smeće i PET ambalažu, a vreće za odlaganje postaviti na udarnim mestime dodaje on.

U javnim radovima na obali Gružanskog jezera je angažovana grupa od 15 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Većinu čine radnici koji su ostali bez posla u svojim firmama. Zadovoljni su poslom na jezeru kao i zaradom koju finansira država prema stručnoj spremi. Javni radovi na obali Gružanskog jezera obišli su i predstavnici lokalne samouprave. Član gradskog veća za zaštitu životne sredine Srđan Matović, najavio je da će biti napravljen poseban program zaštite akumulacije sa koje se vodom snabdeva oko pola miliona potrošača u Šumadiji. To podrazumeva i rešavanje problema divlje gradnje koja je u porastu.

  • Grad će početi  da radi na izradi ozbiljnog plana na zaštiti Gružanskog jezera, konkretna realizacija tog otpad-na-jezeruprograma počeće naredne godine, a prema rečima Matovića punu podršku u tome imamo od Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Osim na Gružanskom jezeru ’’Eko brigada’’ učestvuje i u uređenju obale Šumaričkog jezera. Aktivnosti u okviru projekta javnih radova u kojima je angažovano oko 50 nezaposlenih traje još dva meseca.

You may also like...