Predstavljeni novi projekti REC-a u Kragujevcu

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i istočnu Evropu u Srbiji je prisutan kroz kancelariju u Beogradu i četiri projektne kancelarije. U Skupštini grada Kragujevca, danas je organizovan prijem za članove ovog centra koji su predstavnicima ekoloških udruženja predstavili svoje aktivnosti i planove za ovu godinu.

Predstavljanje aktivnosti REC-a

Misija Regionalnog centra za životnu sredinu Srbije jeste rešavanje problema životne sredine, kroz pružanje različitih usluga, podržavanje slobodne razmene informacija i promovisanja učešća javnosti u donošenju odluka koje se tiču životne sredine. Pomoć u pripremi investicionih programa za pristupanje Evropskoj uniji, REC radi sa lokalnim vlastima, koje usmerava kroz razne investicione projektne cikluse iz oblasti životne sredine. Svojih 15 programskih oblasti, od zaštite životne sredine do otpada, reciklaže i mnogih modernijih oblasti kao što su klimatske primene, energetska efikasnost, danas su predstavili ekološkim udruženjima.

  • Želeli smo da razmenimo mišljenja i naša iskustva sa ljudima koji se bave životnom sredinom na ovom području, jer Grad Kragujevac

    Jovan Pavlović, direktor REC kancelarije u Srbiji

    Jovan Pavlović, direktor REC kancelarije u Srbiji

    je pokazao veliko interesovanje da se uhvati u koštac sa ekološkim problemima – rekao je Jovan Pavlović, direktor REC kancelarije u Srbiji u susretu sa ekološkim udruženjima. Međunarodna organizacija koja se bavi zaštitom životne sredine može da pomogne u uspostavljanju kvalitetnih kontakata, kao i – kako kaže Pavlović u sprovođenju naših programa, ali i da razmenom mišljenja i susretom sa javnošću, medijima, zajedno podignemo kapacitet i organizovano borimo protiv ekoloških problema.

Današnja poseta Kragujevcu imala je za cilj razmenu mišljenja i iskustava vezanih za aktivnosti koje ova međunarodna organizacija sprovodi već 12 godina.

  • Ova organizacija u više navrata tokom godine raspisuje konkurse na koja mogu ekološka udruženja da se prijave, a sa druge strane mi ćemo danas u ekološkom centru – rekao je Srđan Matović član Gradskog veća za životnu sredinu, imati prezentaciju za sve volontere koji su svakodnevno angažovani. Ovo je početak saradnje sa Regionalnim centrom za životnu sredinu gde ćemo u narednom periodu kroz niz konkretnih aktivnosti na teritoriji grada Kragujevca tu saradnju uspostaviti.

Zorica Korać-Jovan Pavlović-Srđan Matović

Regionalni centar za životnu sredinu danas je predstavio i projekat ’’Zeleni paket’’, namenjen nastavnicima. Vodič sadrži kreativne ideje o osmišljavanju interaktivne nastave i planove predavanja koji će omogućiti aktivno uključivanje dece u proces učenja o životnoj sredini.

  • To je sredstvo koje je razvijeno još 2001 godine i implementirano u velikom broju zemalja, specijalno u Jugoistočnoj Evropi, ono je sada – prema rečima Zorice Korać, eksperta zaštite životne sredine u REC-u, prevedeno i prilagođeno za Srbiju. Tim nastavnika i eksperata iz oblasti životne sredine radio je na prilagođavanju tog materijala za naš obrazovni sistem. On daje inovativne ideje koje na kreativan način decu motivišu da razmišljaju o određenim temama, a krajnji cilj je očuvanje životne sredine- dodaje ona.

Tu su i treninzi za nastavnike na kojima će biti objašnjeno, kako da na najbolji način ovaj materijal koriste i primene u našem obrazovnom sistemu.

You may also like...