Svetski dan potrošača

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin, povodom obeležavanja Svetskog dana prava potrošača, još jednom je istakao da Zakon o bezbednosti hrane jeste osnovni zakon za jednu zemlju, zakon koji štiti život i zdravlje ljudi, zdravlje životinja, bilja i životne sredine.

povrce

Na stručno-naučnoj tribini „Primena Zakona o bezbednosti hrane – Procena rizika pri kupovini proizvoda od mleka i mesa“ održanoj u organizaciji Nacionalne organizacije potrošača Srbije u Institutu „Batut“, ministar Dragin je naveo da je osnovno pravo potrošača da hrana, koju kupuje i konzumira, ne ugrožava njegovo zdravstveno stanje i ekonomski interes. Zakon o bezbednosti hrane, uz odgovarajuće propise i njihovo efikasno sprovođenje ima za cilj da smanji rizik od bolesti prouzrokovanih ili prenosivih hranom, sve u cilju zaštite zdravlja i intresa potrošača, dodao je Dragin.

  • Sistem kontrole bezbednosti hrane u Srbiji još nije sasvim završen“, ali da svakoga dana snaži sve više, a cilj je

    dr Saša Dragin, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

    dr Saša Dragin, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

    kako kaže Dragin, da bude na nivou, a možda i bolji od onoga u razvijenim zemljama Evrope“. Zbog toga je važna efikasna kontrola hrane“, i dodaje da je od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti hrane, koji je usvojen sredinom prošle godine, inspekcija uradila 170.000 nadzora objekata u kojima se proizvodi i prodaje hrana.

Direktor generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić rekao je da je prilikom tih inspekcija utvrdjeno da je samo jedan odsto uzorkovane hrane bio zdravstveno nebezbedan, odnosno neispravan.

  • Ta hrana je bila povučena sa tržišta rekao je on i dodao da je u tom periodu podneto oko 7.000 prijava, istakao je Pajkić.

Istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da potrosači još nisu dovoljno informisani o tome šta je zdravo za njih i zašto je bitna kontrola ispravnosti namirnica. Struktura epidemija u Srbiji pokazaje da je najviše onih koje su izazvane kontaminacijom hrane.

You may also like...