Zeleni gradovi Srbije

deca obdaništa NevenAdd an Image

Povodom Svetskog dana čistog vazduha u dvorištu kragujevačkog obdaništa ’’Neven’’, danas su posađene 44 sadnice. Grad Kragujevac se ovim činom priključio realizaciji akcije ’’Zeleni gradovi Srbije’’ čiji je cilj povećanje zelenih i parkovskih površina.

zeleni gradovi Srbije

Kragujevac se priključio akciji ’’Zeleni gradovi Srbije’’

mališani u akcijiSvetski dan čistog vazduha, 3 novembar, u Srbiji je obeležen različitim manifestacijama. Grad Kragujevac je ovaj dan obeležio sadnjom četinarskog i listopadnog drveća u dvorištu obdaništa ’’Neven’’. U akciju su učestvovala deca iz ovog vrtića, članovi Gradskog veća i predstavnici Ustanove za decu ’’Nada Naumović’’. Na taj način Kragujevac se pridružio velikoj akciji ’’Zeleni gradovi Srbije’’, koju organizuje Narodna kancelarija predsednika republike u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja.

Slavica Otović

Slavica Otović, direktor Ustanove za decu ’’Nada Naumović

    • Kragujevac se priključio akciji ’’Zeleni gradovi Srbije’’, ozelenjavanjem dvorišta u obdaništu ’’Neven’’, kaže Srđan Matović član Gradskog veća dodavši da je ono dobilo svoj novi izgled, baš onako kako je i predviđeno projektom.

Ustanova za decu ’’Nada Naumović’’ puno radi na podizanju ekološke svesti kod mališana, pa su i ovog puta, na simboličan način, obeležili Svetski dan čistog vazduha.

    • U ovoj Ustanovi postoji tim vaspitača koji radi na edukaciji mališana kada je reč o ekologiji a prema rečima Slavica Otović, direktor Ustanove u planu je da se u gradu oforme i tri ekološka vrtića.

Cilj akcije ’’Zeleni gradovi Srbije’’ je povećanje zelenih parkovskih površina kroz sadnju drvenastih biljaka u centralnim gradskim područjima, istovremeno u 50 opština i gradova u Srbiji. Prema sprovedenim istraživanjima, broj zelenih površina u gradovima Srbije smanjen je za petinu. Zato ovom akcijom, Ministarstvo želi da se približi standardima Evropske unije koji propisuju minimum 25 kvadratnih metara zelenih površina po stanovniku.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da je to ministarstvo akciju ’’Zeleni gradovi Srbije’’ pomoglo sa 2.500 stabala i da je plan da se akcija sledeće godine proširi na još 100 gradova u Srbije.

You may also like...