Efikasnije poslovanje privrede Zlatiborskog okruga

Podrška privredi Zlatiborskog okruga za efikasnije poslovanje

Cilj posete regionalnim privrednim komorama jeste da čujemo glas privrede – predloge i inicijative privrednika za unapređenje poslovanja, kako bi ih predložili novoj vladi odmah nakon formiranja, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS prilikom posete Zlatiborskom okrugu.

Donošenje Pravilnika o higijenskim pravilima za proizvodnju, otkup i preradu jagodičastog voća – već do kraja maja ili najkasnije početkom juna

  • Privredna  komora Srbije zalaže se za što hitnije  donošenje Pravilnika o higijenskim pravilima za proizvodnju, otkup i preradu jagodičastog voća – već do kraja maja ili najkasnije početkom juna, kako bi spremno dočekali početak sezone berbe i otkupa. Takođe, sa potrošačima i distributerima gasa zajedno ćemo raditi da obezbedimo predvidivo snabdevanje energentima  i  liberalizaciju u praksi, kako bi našim kompanijama omogućili konkurentniji nastup na domaćim i inostranim tržištima – izjavio  je Marko Čadež tokom obilaska pogona  kompanija  Sirogojno kompani u Rupeljevu kod Požege i Valjaonice aluminijuma Impol Seval u Sevojnu.

U izradi Pravilnika koji će propisivati pravila ponašanja u celom lancu, od berača do prerađivača radi sprečavanja pojave noro virusa, učestvovali su svi koji se bave uzgajanjem, otkupom, preradom i trgovinom tog voća, rekao je predsednik PKS i podsetio da je EU privremeno pojačala nadzor pri uvozu maline zbog pojave tog virusa.

  • Izvoz iz Srbije nije ugrožen, ali je važno da poštujemo pravila koja se tiču bezbednosti hrane, higijenske ispravnosti i kvaliteta, kako bi bili pouzdan partner kupcima na međunarodnom tržištu – istakao je Čadež. Predsednik PKS je ukazao da je Sirogojno kompani iz Požege jedna od tri kompanije u svetu koja ima proizvodnju za sušenje jagodičastog voća i koristi najsavremeniju tehnologiju u proizvodnji.

Rade Ljubojević, vlasnik i direktor kompanije očekuje nastavak rasta izvoza i plasman proizvoda na nova tržišta.

  • Otvorili smo neka nova tržišta kao što su Indija, Australija, a značajno povećavamo izvoz u Englesku – rekao je Ljubojević dodajući da je svaka druga malina  kupljena u Švedskoj iz kompanije Sirogojno.

Sirogojno kompani koja je najpre počela sa proizvodnjom ručno rađenih odevnih predmeta od vune u domaćoj radinosti, a nakon toga proširila delatnost u oblasti poljoprivrede, oko 95 odsto proizvodnje izvozi u više od 35 zemalja. Plan za ovu godinu je ulaganje u opremu i početak proizvodnje čokoladnih bombona, kao i akvizicija i proširenje proizvodnih kapaciteta za preradu voća i na jugu Srbije.

U okviru posete Zlatiborskom okrugu Čadež je posetio kompaniju Impol Seval u Sevojnu i sa privrednicima tog kraja razgovarao u Regionalnoj privrednoj komori Užice. Predsednik PKS je rekao da treba isticati uspešne primere kao što je Impol Seval, navodeći da su proizvodi te kompanije ugrađeni u objekte i robu  najvećih brendova u svetu. PKS će, kako je naveo, podržati realizaciju proizvodnih i investicionih planova kompanija kao što je Impol Seval.

Ninko Tešić, direktor kompanije rekao je da je prošle godine ostvarena rekordna proizvodnja i očekuje da se taj trend nastavi i u 2016. Podseća da je Valjaonica aluminijuma od 2002. godine za gotovo pet puta povećala obim proizvodnje i počela novi investicioni ciklus  za modernizaciju  proizvodnje.

Predsednik PKS razgovarao je sa predstavnicima više od 30 kompanija sa područja RPK Užice o daljim koracima modernizacije komorskog sistema i najavio unapređenje efikasnosti servisa Komore radi približavanja usluga privredi.

Izvor: Privredna komora Srbije

You may also like...