I PTICE UBIJAJU, ZAR NE?

Zabeležen je nov slučaj ubijanja strogo zaštićene vrste ptica. Na obali reke Belice u centru Jagodine 12. decembra pronađena je mrtva poljska eja Circus cyaneus, strogo zaštićena vrsta. Ptica je, kako ukazuju prvi nalazi, najverovatnije uhvaćena klopkom i nasilno ubijena.

Mladi orao krstaš koji je krajem novembra sa prostrelnim ranama pronađen na njivi u okolini Progara uginuo je, uprkos merama zbrinjavanja i uloženim naporima stručnjaka Fondacije za zaštitu ptica grabljivica. Orao krstaš je kritično ugrožena vrsta kod nas sa brojnošću od svega nekoliko parova. Pretpostavlja se da stradali mladunac potiče upravo od jednog od poslednjih parova ove vrste grabljivica u Srbiji.

buljina u veterinarskoj ordinacijiranjena buljina

Povređena buljina Bubo bubo koja je 3. decembra pronađena u selu Zvezdanu kod Zaječara zbrinuta je, i za sada se uspešno oporavlja. Ustreljena ptica najverovatnije je odrasli mužjak iz para buljina koji je gnezdio u klisuri Timoka u neposrednoj blizini sela Zvezdana. Ova ugrožena i strogo zaštićena vrsta u Srbiji ranjena je lovačkom puškom, i nalazila se u veoma teškom stanju. Veterinarskom intervencijom sačuvano joj je desno krilo, ali, ukoliko zbrinjavanje bude uspešno, ona neće videti na desno oko, i nikada više neće moći da poleti i vrati se u prirodu. Prema broju sačmi – više desetina olovnih kuglica koje su pronađene u telu ove vrste sove, kao i stepenu srastanja prelomljene kosti, zaključuje se da je ptica najverovatnije ustreljena u ilegalnom lovu na području lovišta LU “Fazan” iz Zvezdana tokom poslednjeg lovnog dana.

rentgenski snimak buljine

U poslednje vreme učestali su slučajevi ranjavanja i ubijanja strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta ptica u Srbiji. Krivolov je jedan od ozbiljnih uzroka uništavanja i ugrožavanja životinjskih vrsta, i faktor smanjenja biodiverziteta. Takođe i ilegalne akcije golubara protiv ptica grabljivica ostavljaju nesagledive posledice po populaciju divljih vrsta koje su retke i ugrožene u Srbiji. Pored reakcije nadležnih, neophodno je da se sagleda ozbiljnost i dalekosežnost posledica zločina prema prirodi u celini.

You may also like...