Kragujevačke akcije na Svetski dan

potpisivanje_leapSimboličnim potpisivanjem pisma o namerama za početak izrade Lokalnog ekološkog akcionog plana grada Kragujevca kao i brojnim manifestacijama obeležen je Svetski dan zaštite životne sredine. U okviru akcije ’’Očistimo Srbiju’’, Kragujevcu je odobreno pet miliona dinara za otklanjanje divljih deponija u gradu.

leapTačno u pet do 12, na platou ispred Skupštine grada građani, ali i institucije i organizacije, potpisale su pismo o namerama za početak izrade Lokalnog ekološkog akcionog plana grada Kragujevca. Prvi potpisnici ovog dokumenta bili su državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Bojan Đurić i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Danas je održan i stručni skup na kome je predstavljena nova ekološka politika države.

– Skupština Srbije usvojila je 16 zakona koji tretiraju oblast životne sredine, a najznačajniji su oni koji se odnose na upravljanje otpadom i koji tretiraju ambalažu i ambalažni otpad, a prema rečima državnog sekretara Bojana Đurića tu je i strategija o upravljanju otpadom. Sledeće nedelje se formira radna grupa koja bi trebalo da uradi strategiju, a po njenom završetku ističe Đurić, sve lokalne samouprave preuzeće obaveze da sav sistem prikupljanja i odnošenje komunalnog otpada utvrde na zakonom propisan način.

Novina je formiranje komunalne policije, a novim zakonskim propisima predviđeno je i povećanje kazni, čak su minimalne kazne povećane za deset puta. Prema rečima Đurića iskustvo nam govori da nijedan sudija nikad u svojoj istoriji nije izrekao maksimalnu kaznu, što je dovoljan razlog da povisimo minimalne kazne, tako da građanima neće biti svejedno da bace papir na ulici i zbog toga budu kažnjeni 5 hiljada dinara.

Na prezentaciji ’’Kragujevac zdrav grad’’, član gradskog veća za životnu sredinu Srđan Matović govorio je o aktuelnim ekološkim problemima grada, ali i o planovima gradske uprave. Obaveza je skupstinada u narednih dva meseca formiramo lokalni fond za zaštitu životne sredine, a današnjom akcijom kako kaže Matović krećemo u pripremu izrade Lokalnog ekološkog akcionog plana, a krenulo se i sa strateškim rešavanjem upravljanja otpadom, kroz saradnju nekoliko opština u našem okruženju. Mnogo više pažnje posvetiće se zaštiti jezera Gruža, jer je na razne načine ugroženo. Postoje mnogi pogoni u našem gradu koji u velikoj meri ne zadovoljavaju ekološke standarde po novim zakonima, a kako kaže Matović insistiraće se i na boljem radu ekološke inspekcije u našem gradu.

U okviru akcije ’’Očistimo Srbiju’’, potpisan je i ugovor sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja na osnovu koga je Kragujevcu odobreno pet miliona dinara za otklanjanje divljih deponija u gradu. Sa akcijom se kreće već naredne nedelje.

Obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine priključili su se i mališani iz Ustanove za decu Nada Naumović, brojnim ekološkim radionicama, a ovaj dan završen je otvaranjem izložbe fotografija Nebojše Radosavljevića Rausa ’’Ekološke misli’’ u Politehničkoj školi.

mala_eko_radionica

You may also like...