Osnovana Mreža nulte emisije u Srbiji

Dodela memoranduma

Početak rada na osnivanju ’’Mreže nulte emisije’’ u Srbiji, po uzoru na nemačku asocijaciju iste vrste, obeležen je svečanim uručivanjem Memoranduma o razumevanju na Tehničkom fakultetu u Čačku. Naime  državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Ivica Radović, svečano je uručio Memorandume osnivačima Mreže u Srbiji a to su Centar za transfer tehnologije u Jugoistočnu Evropu iz Savezne republike Nemačke, gradovi Kruševac, Kragujevac i Čačak kao i opštine Žabalj, Veliko Gradište, Vladičin Han i Dimitrovgrad, zatim Tehnološko metalurški fakultet iz Beograda, Tehnološki fakultet iz Novog Sada, Poljoprivredni fakultet Zemun, Tehnički fakultet iz Čačka, Javno preduzeće za nuklearne objekte Vinča, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja iz Kragujevca i Regionalna razvojna agencija ’’Zlatibor’’ iz Užica.

  • Cilj ’’Mreže’’ je da se što više materijala i svih vrsta energije iskoristi sa što manje gubitaka. U Nemačkoj smo je razvili sa ciljem da

    prof. dr Peter Hek, direktor Univerziteta primenjenih nauka iz Trira

    prof. dr Peter Hek, direktor Univerziteta primenjenih nauka iz Trira

    spreči sve gubitke i to je – kako kaže prof. dr Peter Hek, direktor Univerziteta primenjenih nauka iz Trira, kod nas više ekonomska strategija, a kod vas ekološka. Želimo da to prenesemo i ovde, da jedan uložen evro ne ide samo na zaštitu životne sredine već i da donese neku zaradu – dodaje on.

Mreža nulte emisije je nešto što je jako blisko konceptu održivog razvoja, zaštiti klime i životne sredine, odnosno sprečavanje štetnih emisija je globalna vizija. Nulta emisija je zamišljena situacija u vremenu i prostoru koja treba da bude vodilja u kreiranju  budućeg ’’održivog industrijskog društva’’ sa razvojnom strategijom koja obezbeđuje potrebe sadašnjih, bez ugrožavanja potreba budućih generacija. Takva tendencija se bazira na ekonomskom razvoju, unapređenju sistema socijalne zaštite i održivom korišćenju prirodnih resursa, kao i razvoju sistema zaštite životne sredine.

  • Nulta emisija promoviše koncept očuvanja resursa, energetske i finansijske efikasnosti, a to su elementi održivog razvoja – ističe državni sekretar u Ministarstvu Ivica Radović. Najčešće kada govorimo o održivom razvoju mi zapravo idemo jednim pravcem koji je neodrživ jer jedini potencijal  za svoj razvoj nalazimo u resursima, ali njihova količina nije neograničena –dodaje on.

Formiranje Mreže nulte emisije ima za cilj da se određeni principi uspostave na prostoru naše zemlje, jačanjem i izgradnjom relevantnih kapaciteta i uspostavljanjem mehanizama održivog razvoja kao što su cirkularna ekonomija, nula otpad, nula štetno zračenje, održivo upravljanje materijalnim tokovima. Osnivanju Mreže nulte emisije priključio se i grad Kragujevac.

Predstavnici iz Kragujevca

  • Nadamo se da ćemo razmenom informacija i konkretnih projekata koje ćemo u gradu Kragujevcu realizovati, doprineti da stanje životne sredine bude bolje nego što je sada – rekao je Srđan Matović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine. Kao grad koji ima velike planove za razvoj, siguran sam da ćemo u saradnji sa partnerima iz drugih gradova u narednom periodu realizovati iste.

Kroz Mrežu treba pomoći razvoj novih zelenih tehnologija i da se motivišu preduzetnici da započnu svoje biznise u domenu i u sferi onih poslova koji mogu doprineti ostvarenju koncepta nulte emisije.

  • U Nemačkoj koja je i začetnica ove ideje i koncepta nulte emisije, na jedan način je povezala obrazovne, naučne i razvojne  institucije sa privredom – kaže direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Jasminka Luković –Jagličić. Institut IfaS i regija Rajna – Palatinat mogu da nam budu primer dobro koncipiranog modela održanja nulte emisije i mi kao razvojna institucija to znanje preuzmemo  i motivišemo naše privrednike da svoje programe usmere ka razvoju novih zelenih tehnologija – ističe ona.

’’Mrežu nulte emisije SR Nemačke’’ osnovalo je, septembra 2008 godine, Savezno ministarstvo za zaštitu životne sredine u Berlinu.

Potpisnici mreže nulte emisije u Srbiji

Potpisnici mreže nulte emisije u Srbiji

You may also like...