Prednosti Mehanizma čistog razvoja

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, kopna i mora Republike Italije i Službom za zaštitu životne sredine grada Kragujevca, organizovalo je seminar na temu ”Mogućnosti, dobiti i prednosti Mehanizma čistog razvoja”. Predavači su predstavnici Ministarstva Republike Srbije i Republike Italije, kao i predstavnici gradova u kojima su već primenjivani ovi programi.

seminar "mogućnosti, dobiti i prednosti Mehanizma čistog razvoja"učesnici seminara "Mehanizmi čistog razvoja"

Cilj seminara je predstavljanje koncepta projekata Mehanizama čistog razvoja Kjoto protokola, dobiti koje se ostvaruju kroz njihovu realizaciju, ali i konkretnih projektnih dokumenata izrađenih u Republici Srbiji. Do sada su održana dva treninga za predstavnike Ministarstva, a u toku su radionice po gradovima i opštinama Srbije. U Kragujevcu su predstavljena dva projektna dokumenta koja su urađena za PIK Bečej i Opštinu Ljubovija, a radi se o korišćenju biomase.

danijela-bozanic

Danijela Božanić, šef Odseka za klimatske promene Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja

  • Generalno je to priča o aktivnostima ministarstva iz oblasti klimatskih promena koje se rade sa italijanskim ministarstvom, a poseban aspek zauzimaju projekti koji su tkz. projekti mehanizma čistog razvoja definisani Kjoto protokolom. Oni mogu da doprinesu lakšoj implementaciji nacionalnog zakonodavstva pod povoljnijim finansijskim uslovima, a gde – prema rečima Danijele Božanić, šefa Odseka za klimatske promene Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, lokalne zajednice više manje imaju obavezu da sprovedu to zakonodavstvo. Realizacija projektnih aktivnosti podrazumeva povećanje energetske efikasnosti, korišćenje ostataka u sektoru poljoprivrede i šumarstva, deponijskog gasa, a sve kroz mehanizam čistog razvoja.

Mehanizam čistog razvoja je instrument za pružanje pomoći zemljama u razvoju u postizanju održivog razvoja i promovisanju ekoloških investicija. Uz tri prezentacije na seminaru u Kragujevcu dat je odgovor na pitanje šta Srbija može da dobije razvojem i organizovanjem posla i proizvodnje koja je čista i štiti životnu sredinu.

Mauricio Di Batista, predstavnik italijanske konsultanske firme D'Appolonia

Mauricio Di Batista, predstavnik italijanske konsultanske firme D’Appolonia

  • Analizom, u Srbiji smo identifikovali tri prirodna resursa koja mogu da se razvijaju, a vezana su za čistiju proizvodnju, to su: proizvodnja biomase, skladištenje otpada i korišćenje prirodnog gasa, kao mogućnost izgradnje i mini hidrocentrala- istakao je Mauricio Di Batista, predstavnik italijanske konsultanske firme D’Appolonia, koja već pet godina sarađuje sa italijanskim Ministarstvom i bavi se Kjoto protokolom.

Primena projekta Mehanizma čistog razvoja donosi višestruku korist za lokalne zajednice, od razvijanja novih tehnologija, finansijske dobiti, povećanja infrastrukture, preko otvaranja novih radnih mesta. Pored poboljšanja socijalnog standarda, zdravstvenih uslova, tu je i ekološka korist, bolji kvalitet vode i vazduha, ublažavanje klimatskih promena i očuvanje lokalnih resursa.

Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu

Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu

  • Kragujevac je već konkurisao sa projektom koji se odnosio na sakupljanje i korišćenje deponijskog gasa, sa deponije u Jovanovcu, ali tokom godinu i po dana zbog administrativnih problema to nije učinjeno. Očekujem da ćemo tokom narednih meseci izabrati italijansku kompaniju koja će realizovati ovaj projekat Mehanizma čistog razvoja – rekao je Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu.

Cilj ovog projekta je smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, uz pomoć poboljšanja energetske efikasnosti. Deponijski gas bi se koristio za proizvodnju struje, toplotne energije, a deponovani metan za pokretanje automobilskih motora.

You may also like...