Akcija besplatne distribucije organske hrane vrtićima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin održao je konferenciju za medije u četvrtak 03.februara 2011. godine povodom besplatne distribucije organske hrane vrtićima u Vladi RS, u Beogradu. Na konferenciji su učestvovali i državni sekretar Ministarstva prof. dr Mirjana Milošević, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište dr Zoran Jeličić i predsednica udruženja „Serbia Organicag-đa Nada Mišković.

praradajs

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zajedno sa jedinicama lokalne samouprave u sklopu unapređenja i daljeg razvoja proizvodnje organske hrane u Srbiji formira edukativne centre u zainteresovanim opštinama.

Svrha osnivanja neprofitnih edukativnih centara je da se kroz njih obuče i osposobe zainteresovani poljoprivrednici za proizvodnju organske hrane. U radu edukativnih centara učestvovaće domaći i strani stručnjaci iz oblasti uzgoja organske hrane koji će prenositi svoja iskustva i nadgledati rad centara.

Tom prilikom ministar Dragin je istakao: „cilj programa koje pokreće Ministarstvo poljoprivrede je da se u naredne dve godine udvostruči broj poljoprivrednih domaćinstava koja se bave proizvodnjom organske hrane, kao i povećanje površina na kojoj se gaji organska hrana“.

Sve zainteresovane jedinice lokalne samouprave, mogu da opredele do 100ha zemlje u državnoj svojini za ove neprofitne edukativne centre. Očekuje se da prve površine za ovu namenu opredele već u martu ove godine.

Prema programu Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva, svi proizvodi organske hrane (voće i povrće) iz edukativnih centara, posle namirivanja osnovnih troškova, besplatno će se distribuirati lokalnim vrtićima u opštinama koje budu učestvovale u programu edukacije.

Bez pomoći države ova proizvodnja teško može da izdrži konkurenciju konvencionalne proizvodnje, jer se efekti ove proizvodnje ne mogu gledati kratkoročno, oni svoje efekte daju tek posle dužeg niza godina. Zato Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva subvencioniše 100% ovakav način proizvodnje. Važna je takođe i činjenica da se za proizvode dobijene organskom proizvodnjom dobija veća cena nego za konvencionalne proizvode i to zavisno od načina prodaje prosečno negde oko 50 %, mada se mora imati u vidu da su troškovi proizvodnje nešto povećani.

Ovaj način poljoprivredne proizvodnje je šansa Srbije, jer u svetu ima rast od 25 odsto godišnje, što je najveća stopa rasta bilo koje privredne grane i to je jedini sektor koji proda sve što proizvede“ zaključio je Dragin.

You may also like...