Počela četvrta faza revitalizacije HE „Bajina Bašta“

Treći revitalizovani agregat Hidroelektrane „Bajina Bašta“ svečano je pušten u rad i započeta je četvrta faza revitalizacije ove HE. Ukupna vrednost projekta revitalizacije HE „Bajina Bašta“, koji predstavlja jednu od najznačajnijih investicija za energetski sistem Srbije, je 77 miliona evra, od čega je 30 miliona evra obezbeđeno kroz kredit KfW banke, a 47 miliona evra obezbeđuje EPS iz prihoda od prodaje električne energije. Po završetku revitalizacije, umesto instalisanih 368 megavata HE „Bajina Bašta“ imaće snagu od 420 megavata, a njen radni vek biće produžen za 30 do 40 godina. Godišnja proizvodnja električne energije biće povećana za 40 miliona kilovat-sati, odnosno za onoliko koliko bi ostvarila jedna nova HE od 52 megavata. Radovi na četvrtom agregatu trebalo bi da budu završeni u avgustu 2013. godine.

HE „Bajina Bašta“ imaće snagu od 420 megavata

Ivica Dačić, predsednik Vlade Srbije, čestitao je na do sada obavljenim poslovima, ali je naglasio da je neophodno da se posle revitalizacija krene u izgradnju novih energetskih kapaciteta.

  • Važno je što u ovim poslovima sarađujemo sa nemačkim i austrijskim kompanijama, ali posebno raduje što domaće firme učestvuju u radovima – rekao je Dačić. – Modernizacija ove HE nije samo puka obnova, već i upošljavanje i pokretanje domaće privrede, a energetika je naša najbolja razvojna šansa za oporavak privrede. Želimo da Srbija sačuva vodeću ulogu u energetskom sektoru i zato treba reći da neće biti privatizacije EPS-a, ali to ne znači da ne treba razvijati strateška partnerstva i zajednička ulaganja.

Čestitajući na uspešno obavljenim dosadašnjim poslovima u HE „Bajina Bašta“, Zorana Mihajlović ukazala je i na značaj Drine u ekološkom i energetskom aspektu.

  • Gradnja reverzibilne HE „Bistrica“ i razvijanje energetskih projekata na Drini prioritet su rada Ministarstva energetike i ove Vlade Srbije – rekla je ministarka Mihajlović.

Mijodrag Čitaković, direktor PD „Drinsko-Limske HE“, upoznao je goste sa najvažnijim aktuelnim i budućim poslovima u ovom PD, a gostima su predstavljeni i svi dosadašnji radovi na obnovi tri agregata.
Na poslovima revitalizacije, pored zaposlenih u HE „Bajina Bašta“, angažovani su i austrijska firma „Andritz hudro“, kao i domaće kompanije: „Goša montaža“, ATB „Sever“, instituti „Mihajlo Pupin“ i „Nikola Tesla“, „ABS Minel“, „Energoprojekt“, „Elnos“, „Elektroizgradnja“, „Temelj“, GP „Marković“ i još nekoliko domaćih preduzeća.
Puštanju u rad trećeg agregata HE “Bajina Bašta“ prisustvovali su Ivica Dačić, predsednik Vlade Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i životne sredine, prof. dr Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, dr Aca Marković, predsednik Upravnog odbora „Elektroprivrede Srbije“, Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora EPS-a, predstavnici nemačke i austrijske ambasade, nemačke razvojne banke KfW, kao i predstavnici kompanija izvođača radova.

Sektor EPS-a za odnose s javnošću

You may also like...