Uredba o povoljnijem zakupu građevinskog zemljišta

Predstavljena Uredba o povoljnijem zakupu građevinskog zemljišta i Program povećanja energetske efikasnosti

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbi o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta po ceni manjoj od tržišne cene ili bez naknade, kao prvu meru pomoći malim i srednjim preduzećima.

  • Osnovni cilj Uredbe je privlačenje stranih investicija i realizacija značajnih projekata u Srbiji, a očekivani efekti su otvaranje novih radnih mestai izgradnja novih objekata za obavljanje proizvodnih delatnosti. Omogućeno je otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta po ceni manjoj od tržišne uz uslov da se realizacijom investicije po utvrđenim kriterijumima povećava broj zaposlenih u privredi – objasnio je ministar Dulić.

On je naveo primere firmi Falke iz Leskovca, sa očekivanom investicijom od 7,4 miliona evra, Continental Contitech AG iz Subotice od 10 miliona evra, Fresenius Medical Care iz Vršca od 20 miliona evra, Muehlbauer Technologies Stara Pazova od 2,5 miliona i Lames Sremska Mitrovica sa 8 miliona evra.

  • Postojeća Uredba omogućava pogodnosti prilikom realizacije velikih investicionih ulaganja, a izmenama biće omogućeno podsticanje investicija čiji su nosioci mala preduzeća i preduzetnici. Omogućuje se zakup zemljišta u javnoj svojini jedinice lokalnih samouprava po zakupnini koja se utvrđuje na osnovu prikupljenih ponuda po javnom oglasu, s tim da je početni iznos zakupnine nula dinara. Korisnici su mala i srednja preduzeća i preduzetnici. Postupak sprovode jedinice lokalne samouprave donose odluku o davanju u zakup građevinskog zemljišta, sprovode javno oglašavanje i utvrđuju sve bitne elemente ugovora o zakupu građevinskog zemljišta – naveo je ministar Dulić.

Prema njegovim rečima, ograničenja su takva da su pogodnosti omogućene isključivo za proizvodne delatnosti, površina parcele koja se daje u zakup može iznositi do 25 ari, investitor u roku od dve godine mora izgraditi objekat, a u roku od pet godina zaposliti najmanje jednog novog radnika na neodređeno vreme na svaka dva ara zakupljenog zemljišta, za zemljište preko 20 ari najmanje 10 novih radnika.

  • U slučaju da investitor ne ispuni ugovorom preuzete obaveze, jedinica lokalne samouprave ima pravo da jednostrano raskine ugovor o zakupu i naplati zakup građevinskog zemljišta po tržišnoj ceni zakupa – zaključio je ministar Dulić.

On je predstavio i Program unapređenja energetske efikasnosti u Republici Srbiji, koji će se naći na usvajanju na predlog Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Realizacija Programa će početi u martu, nakon što Ministarstvo raspiše javni poziv za dodelu bespovratnih sredstva.

  • Kroz Program je obezbeđeno milijardu dinara za adaptaciju objekata od javnog značaja: škola, domova zdravlja, kulturnih objekata, sportskih i sličnih objekata. Bespovratna sredstva će biti obezbeđena za postavljanje termoizolacije i spoljašnje stolarije, zamenu kotlovskih postrojenja, nabavku peći i kotlova na biomasu, ugradnju toplotnih pumpi i slične namene – ukazao je ministar Dulić.

On je objasnio da će poziv za bespovratna sredstva iz dela Programa koji se odnosi na modernizaciju objekata od javnog značaja, biti raspisan naredne nedelje. Ta sredstva će biti dodeljena jedinicama lokalne samouprave i pravnim licima čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna Pokrajina ili jedinice lokalne samouprave, odnosno državna preduzeća.

Kroz drugi deo Programa biće obezbeđeno trista miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata. Građani će moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisani kredit za adaptaciju kuće u kojoj žive, u cilju uštede energije i smanjenja troškova života. Realizacija tog dela Programa takođe počinje u martu, nakon raspisivanja javnog poziva bankama.

Očekuje se da će Program unapređenja energetske efikasnosti pored direktnog efekta na uštedu energije u narednim godinama, ostvariti i pozitivan efekat na angažovanje većeg broja domaćih malih i srednjih preduzeća.

Uredba zakup gradjevinskog zemljista (ppt)

You may also like...