Veliko spremanje Srbije 2012.

Čišćenje i uredjenje prostora organizovano kroz akciju Očistimo SrbijuPrema podacima koje su Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dostavile lokalne samouprave, u ovogodišnjem Velikom spremanju Srbije učestvovalo je 301.345 volontera. U akciji je organizovano čistilo 4,23 odsto stanovništva na 4.318 lokacija u svim opštinama u Srbiji. U statistiku nije ušao broj građana koji se nisu registrovali za akciju, kao ni lokacije koje su samoinicijativno čistili. Imajući to u vidu, procenjuje se da je konačan broj učesnika veći.

Podsetimo, čišćenje organizovano kroz akciju Očistimo Srbiju, počelo je 9. juna, u 9 časova u 169 opština širom Republike. Prioritetne lokacije za čišćenje odredili su građani njihovim prijavljivanjem na portalu www.ocistimosrbiju.rs Čišćene su obale reka, školska dvorišta, parkovi, izletišta i druge javne površine. Akcija se održava po treći put na teritoriji cele Srbije, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

Kragujevac

U okviru programa ”Očistimo Srbiju” kragujevački volonteri akciju su počeli čišćenjem zelene površine oko jezera Bubanj.
Nosilac ove akcije, kojoj se odazvalo preko 3 000 kragujevačkih volontera, bilo je javno komunalno preduzeće Čistoća, koje je radilo i na čišćenju divljih deponija u Drači i Opornici. Sav otpad koji je prikupljen tokom akcije  biće recikliran ili prebačen na deponiju u Jovanovcu. Uklanjanje otpada u Kragujevcu bilo je organizovano na nekoliko lokacija, u Šumaricama, na jezeru Bubanj, u gradskim parkovima i na drugim mestima gde ima divljih deponija.
Sokobanja

Opština Sokobanja po treći put za redom učestvovala je u Velikom spremanju Srbije koje se organizovlo na teritoriji cele Republike, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

U opštini Sokobanja čistilo se na ukupno 31 lokaciji, 10 u samom centru i 21 u mesnim zajednicama. U akciji je učestvovalo oko 1200 volontera. Akciji su se priključili osnovna i srednja škola, opština Sokobanja, Šumska uprava, Javna preduzeća, Rudnik mrkog uglja Soko, Planinarsko društvo, NVO Zeleno srce.

U 2008.godini locirali smo ukupno 69 divljih deponija, koje smo vrlo brzo očistili uz pomoć Ministarstva i našeg komunalnog preduzeća. Deponije koje danas nastaju mnogo su manjeg obima i vrlo brzo ih čistimo. Ove godine ima mnogo manje smeća zbog organizovanog odnošenja otpada i postavljanja kontejnera. Edukacija predstavlja prvi sledeći i veliki korak u zaštiti životne sredine, na kojoj moramo svi zajedno da radimo dok god svako od nas ne shvati značaj i važnost uloge pojedinca u zaštiti životne sredine. Sokobanja jeste zeleno srce Srbije i priroda predstavlja naš najveći resurs, zato očuvanje i unapređenje životne sredine shvatam kao svoju najveću obavezu – rekao je Dejan Nikolić, narodni poslanik iz Sokobanje.

Beograd

Zaposleni kompanije Filip Moris okupili su se i ove godine u okviru akcije „Volontiram, zato što volim svoj grad“ u Savamali ispod Brankovog mosta u Beogradu, gde su volonterski uklanjali smeće, sadili cveće, postavljali klupe i uz podršku mladih grafiti umetnika oslikali mural na obližnjem zidu kao zajednički poklon Beograđanima.

Zaposleni kompanije Filip Moris okupili su se i ove godineNakon volonterskih akcija u 13 gradova Srbije, danas su zaposleni Filip Morisa sproveli volonterske akcije i u Beogradu i u Nišu

Volonteri Filip Morisa su ovom akcijom uspeli da od zapuštenog prostora naprave novu zelenu oazu za svoje sugrađane u delu grada koji postaje sve značajniji centar kulturnih događaja u Beogradu.

Nakon volonterskih akcija u 13 gradova Srbije, danas su zaposleni Filip Morisa sproveli volonterske akcije i u Beogradu i u Nišu, čime je završena prolećna akcija Volontiram, zato što volim svoj grad. Ovo je treća godina za redom kako se akcija sprovodi. Do sada su volonteri organizovali 60 aktivnosti u 15 gradova u kojima je učestvovalo čak 2,000 volontera – izjavila je Maja Šotra, menadžer za komunikacije i donacije u kompaniji Filip Moris u Srbiji.

Volontersku akciju „Volontiram, zato što volim svoj grad u Beogradu podržali su Direkcija za puteve grada Beograda, JKP „Zelenilo“, poslovni partneri kompanije Beo vrt, agencija New Moment kao i brojni sugrađani, koji su prepoznali značaj ovakve akcije za svoj grad.

Akcija „Volontiram, zato što volim svoj grad“ prvi put je pokrenuta 2010. godine zahvaljujući ideji i dobroj volji zaposlenih u kompaniji Filip Moris u Srbiji. Pored uređenja javnih prostora, zaposleni kompanije su 2011. godine volonterski prikupili i 19.000 knjiga iz svojih privatnih i kompanijske biblioteke, i donirali ih bibliotekama i ustanovama za stare u 15 gradova kao doprinos promociji obrazovanja.

You may also like...