APEL: Sačuvajmo platane na Futoškom putu

zelena-patrola

Sačuvajmo platane na Futoškom putu – Zelena patrola na delu”

platani-na-futoskoj

Zelena patrola i Vojvođanska zelena inicijativa započinju borbu za očuvanje platana u Novom Sadu. Naime u Futoškoj ulici na deonici između ulice Cara Dušana i Subotičkog bulevara trebalo bi da se započne izgradnja kolektora kanalizacije dubine 4 m i širine 2,6 m.

Prema projektu koji datira iz vremana prethodne vlasti kanalizacione cevi bi bile postavljene ispod biciklističke staze koja se nalazi neposredno pored drvoreda platana u Futoškoj ulici. Kopanjem kanala direktno bi se ugrozilo ovo drveće, jer bi veći deo njihovog korenovog sistema bio uništen, pa samim tim ovo drveće ne bi moglo da preživi. Budući da su ovi platani stari *oko 40 godina*, imaju izuzetan značaj za grad, jer samo mali broj stabala može dostići starost do 100 godina.To je životni vek platana,usled nepovoljnih uslova u gradskoj sredini. Njihovim uništavanjem bi se nanela velika šteta životnoj sredini, jer oni predstavljaju tampon zonu za buku i čestice dima i prašine u ovoj prometnoj ulici. Drvoredi pored saobraćajnica smanjuju saobraćajnu buku za 30 do 40 %, a rasprostiranje čestica prašine i čađi za preko 60 %!

Izgradnja kanalizacionog kolektora je neophodna i Klinički Centar Vojvodine mora biti priključen na kanalizacionu mrežu, pa svesni toga Zelena patrola apeluje na vlasti da izvrše preprojektovanje i pronadju rešenje koje bi sa jedne strane omogućilo spajanje KC na kanalizacionu mrežu, a sa druge sačuvalo platane. Jedna od mogućnosti je da trasa kanalizacionih cevi bude ispod kolovozne trake.

Republičko Ministarstvo za infrastrukturu ne odobrava izgradnju kanalizacije ispod kolovoza pravdajući se zakrčenjem saobraćaja i neekonomičnošću. Da li građani Novog Sada moraju da plate zdravljem uštede koje planira da ostvari Republičko ministarstvo za infrastrukturu pri realizaciji ovog projekta, pitaju se iz Zelene patrole?!

Da li je razlika u ceni toliko velika da je ipak lakše uništiti platane stare više od 4 decenije? Koliko kiseonika će oni proizvesti u narednih 60 godina, koliki je njihov vek trajanja!? Da li stvarno neko I dalje misli da ima nešto važnije od kiseonika i vode!? Da li ćemo opskrbljujući i unapređujući rad bolnica planirati i proizvodnju novih

pacijenata!?

Prošlo je vreme jeftinih rešenja!” – poručuje Zelena patrola!

Još jedan podatak koji ide u prilog očuvanja platana je i Frankfurtska konvencija prema kojoj da bi se poseklo jedno ovakvo stablo, treba nadoknaditi štetu od 100 000 EURA. Naši zakoni se sve više usklađuju sa zakonima EU, a najviše razmimoilaženja je upravo među zakonima iz oblasti ekologije. Čak 40 % reformi koje Srbija mora da sprovede na putu ka EU odnose se na ekološka pitanja. Podsećamo sve nadležne ustanove i institucije da imaju platani18zadatak da se staraju o dobrobiti gradjana i da zaštite i unaprede životnu sredinu. Ekološka NGO je tu da pozove sve odgovorne da ispunjavaju svoje obaveze.

Najvažnije pravo je *PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU!* Ako čovek nije zdrav

ništa mu ne vrede druga prava. Građani, takođe, imaju – ništa manje značajno pravo – *PRAVO DA IM GRAD LEPO IZGLEDA!*

Zelena patrola i Vojvođanska zelena inicijativa će se odlučno boriti protiv ovakvih jeftinih rešenja! S aspekta Republičkog ministarstva za infrastrukturu samo ljudsko zdravlje nema nikakvu vrednost!

Oni se zalažu za privredni razvoj uz poštovanje svih Zakona o zaštiti životne sredine ali i primenu pozitivnih primera prakse iz sveta.

Zato pozivaju medije da pomognu u ovoj kampanji kako bi izvršili pritisak na donosioce odluka i sprečili uništavanje prirodnih vrednosti u Novom Sadu i ugrožavanje zdravlja stanovnika grada!

U pitanju je visok stepen hitnosti – Predviđen je završetak radova za 15. septembar 2009. godine! Već je izvršeno markiranje trase iskopa! Radovi će se vršiti u vreme godišnjih odmora kad je većina stanovnika odsutna iz Novog Sada – s razlogom da se građani ne organizuju u nameri da spreče ovakve štetne – po zdravlje novosađana i izgled grada – projekte.

sacuvajmo-platane

You may also like...