Deseti KOMDEL EXPO u Kragujevcu

Komunalna delatnost u Srbiji je izuzetno važna jer se u stotine preduzeća zapošljava 53.000 ljudi, a ona bi trebalo da budu motor u očuvanju životne sredine i zdravlja stvanovništva.

  • Srbija je nerazvijena zemlja kada su u pitanju komunalno – infrastrukturni projekti, jer 22 odsto domaćinstva nije priključeno na vodovod, 40 odsto nije u programu iznošenja smeća, a čak 65 odsto je priključeno na kanalizaciju – rekao je otvarajući deseti sajam komunalne opreme u Kragujevcu, Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Ministar životne sredine Oliver Dulić, izjavio je da će zakon o komunalnoj delatnosti, koji je u pripremi, omogućiti uključivanje privatnog sektora u komunalnu privredu i dodao da bi cene komunalnih usluga trebalo postepeno približavati ekonomskim.

Visoko sofisticirani sajam KOMDEL EXPO u Kragujevcu treba pozdraviti kao važno nastojanje da se pronikne u suštinu komunalne industrije u Srbiji, a to je pre svega prostor za investiranje, zapošljavanje i održivi razvoj. KOMDEL EXPO okupio je 40 – tak preduzeća iz oblasti komunalne privrede, a okosnica ovogodišnje sesije je razmena iskustava u očuvanju životne sredine i primena modernih tehnologija u odlaganju i uništavanju otpada.

Ministar se sastao i sa čelnicima Kragujevca i opština Knić, Gornji Milanovac, Aranđelovac i Topola, kako bi potpisali ugovor o formiranju Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

  • Između poslovnog udruženja komunalnih preduzeća KOMDELA i resornog ministarstva potpisan je ugovor o sufinansiranju projekta primarne selekcije i prikupljanja papira i baterija. Prošlogodišnja akcija prikupljanja papira u svim ustanovama dala je izuzetne rezultate. Tada je podeljeno 50 hiljada kutija. Danas će biti podeljeno još 30 hiljada kutija za papir i 300 kutija za baterije, koje su – rekao je Dulić, najveći zagađivači životne sredine.

 

Međunarodni sajam komunalne opreme, kao specijalizovana manifestaciija koja je okupila proizvođače komunalne opreme i predstavnike komunalnih preduzeća iz čitave Srbije, zajednički organizuju ”Šumadija sajam” i Poslovno udruženje komunalnih preduzeća ”Komdel”, pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije.

 

You may also like...