OTKRIVEN ILEGALNI TOVAR KORNJAČA IZ MAKEDONIJE

Ilegalni tovar od preko hiljadu tristotine barskih kornjača spakovanih u trinaest džakova, koji je na graničnom prelazu sa Makedonijom, 23. decembra 2012. godine, srpska pogranična policija otkrila je zaplenjen, privremeno smešten u prostorijama veterinarske stanice u Vranju, a zatim prebačen u BEO ZOO VRT u Beogradu.
Herpetolog Zavoda Danko Jović je 24. decembra, na poziv republičkog ekološkog inspektora izvršio stručni obilazak, i tom prilikom utvrdio broj i vrstu švercovanih kornjača. Prebrojano je oko 1327 jedinki, a sve jedinke pripadaju vrsti barskih kornjača (Emys orbicularis). Konstatovano je da su zaplenjene kornjače u dobrom fizičkom stanju, i da nije bilo uginulih primeraka. Od ukupnog broja u tovaru, izbrojano je oko 627 mužjaka, 544 ženki, a od toga 109 juvenilnih primeraka.

preko hiljadu tristotine barskih kornjača
Kornjače koje su najverovatnije namenjene daljoj preprodaji, 25. decembra su prebačene u BEO ZOO VRT, gde se herpetolog Zavoda Rastko Ajtić pobrinuo da kornjače budu adekvatno smeštene, uz svesrdnu pomoć uprave Vrta.
S obzirom da ove, strogo zaštićene životinje, kako se pretpostavlja, potiču iz Makedonije, kornjače će „prezimiti“ u beogradskom zoološkom vrtu, a na proleće, u dogovoru sa makedonskim vlastima, biće vraćene u Makedoniju, na svoje prirodno stanište. Protiv n.n. počinioca biće podignuta prijava i pokrenut istražni postupak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Emys orbicularis, barska kornjača, je strogo zaštićena vrsta u Srbiji. Živi na zabarenim područjima, sporotekućim rekama, kanalima i mrtvajama. Rasprostranjena je uglavnom na celom području Srbije. Često je na meti nesavesnih ribolovaca jer se neopravdano smatra da ugrožava riblji ulov. Međutim, barska kornjača se hrani slabim i bolesnim jedinkama ribe, i na taj način doprinosi očuvanju ekološke ravnoteže u prirodi.

You may also like...