Počelo anketiranje Kragujevčana za zdraviji način života

U Lokalni ekološki akcioni plan biće uključeni i stavovi građana koji će biti u prilici da se o problemima izjasne tokom ankete koja je počela danas. Povodom početka anketiranja predstavljene su i dosadašnje aktivnosti vezane za izradu ovog strateškog dokumenta.

Najava anketiranja gradjana Kragujevca

Anketiranje oko 2000 Kragujevčana iz svih gradskih, prigradskih i seoskih mesnih zajednica o ekološkim problemima trajaće do 22. januara naredne godine. Rezultati anketnog istraživanja uticaće na određivanje prioriteta u rešavanju najvažnijih problema životne sredine. Za sve zainteresovane građane anketa će biti dostupna u holu skupštine, kao i na sajtu grada, jer će, kako kažu nadležni, anketirani biti zapravo glavni kreatori ovog strateškog dokumenta.

  • Paralelno sa ovim anketiranjem, stručni timovi, tačnije 10 tehničkih timova će u različitim oblastima definisati sve anketiranjeprobleme zaštite životne sredine u gradu, a od 1. februara ćemo ući u određivanje prioriteta na osnovu kojih ćemo, prema rečima Srđana Matovića člana Gradskog veća za zaštitu životne sredine, i definisati Lokalni ekološki akcioni plan. Važno je da što više naših sugrađana kažu šta je najveći problem životne sredine u našem gradu kako bi kroz njegovu izradu definisali sve ekološke probleme – ističe Matović.

U okviru aktivnosti na izradi LEAP-a formirano je koordinaciono telo, a oko 150 građana su članovi tehničkog tima. Održan je i prvi seminar o metodologiji izrade LEAP- a gde je predstavljeno kako je procenjeno stanje životne sredine. Nakon formiranja timova, anketiranja i izrade vizije zajednice u drugoj fazi radiće se stručna analiza stanja životne sredine i rangiranje problema. Očekuje se da 5. juna, simbolično na Svetski dan zaštite životne sredine, Kragujevac na sednici Skupštine grada usvoji Lokalni ekološki akcioni plan.

Preuzmite anketu za izradu LOKALNOG AKCIONOG EKOLOŠKOG PLANA

Popunite je i pošaljite je na email leapkg@kg.org.rs

You may also like...