Požar na deponiji plastičnog otpada i guma u Jagodini

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je vanrednim inspekcijskim nadzorom da je juče oko 14 časova došlo do požara na deponiji otpada plastike i guma u industrijskoj zoni Jagodine, na lokaciji između nove Fabrike kablova i bivše fabrike Inos Pomoravka.


Na površini od oko tri hektara nalazila se otpadna plastika i gume koje su deponovane iz proizvodnje preduzeća Holding Kablovi u Jagodini. Inspekcija je utvrdila da su otpadna plastika i gume gorele na većoj površini deponije, uz gusti crni dim. Pripadnici vatrogasne brigade gasili su požar vodom, a potom i prekrivanjem slojem zemlje.

Ovlašćena stručna kuća Zavod za javno zdravlje ”Pomoravlje” iz Ćuprije, obavila je merenje koncentracije zagađenosti vazduha na mestu požara i na dve lokacije na ulazu u naseljene delove grada, na udaljenosti od 600 i 800 metara od mesta požara. Povećana koncentracija sumpornih i azotnih oksida i ugljenmonoksida je zabeležena na mestu požara. Na ostalim lokacijama u naseljenom delu grada nije pokazivala prekoračenja graničnih vrednosti, izuzev sporadičnih pikova koji su povremeno nastajali, a njihove vrednosti varirale su u zavisnosti od pravca vetra koji je duvao.

Monitoring kontrole kvaliteta vazduha u Jagodini biće nastavljen. Detaljan izveštaj o vanrednim merenjima i kontroli kvaliteta vazduha u Jagodini, biće objavljen u toku sutrašnjeg dana.

You may also like...