Evropska nedelja održive energije u Kragujevcu

U okviru Evropske nedelje održive energije, u Kragujevcu je 12. aprila ove godine u organizaciji Gradske uprave i Školske uprave u Kragujevcu, Ministarstva prosvete i nauke održan sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola i vrtića, na kome su prezentovane aktivnosti koje su spovedene u oblasti energetske efikasnosti.

 

Pored direktora škola sastanku su prisustvovali načelnici uprava Lela Makojević, Zoran Kuzmanović i član Gradskog veća, Srđan Matović.

(The EU Sustainable Energy Week-EUSEW) je inicirana od strane Evropske komisije 2005. godine, a ove godine se obeležava od 11. do 15. aprila. U okviru Evropske nedelje održive energije, biće održana i trodnevna konferencija posvećena energetskoj politici, u organiciji Evropske komisije, u periodu od 12. do 14. aprila 2011. u Briselu.

 

Cilj ove nedelje je promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, a obuhvata stotine događaja u svim delovima Evrope, koji imaju za cilj da prezentuju primere iz prakse, promovišu i razmene iskustva iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u organizaciji lokalnih i regionalnih vlasti, kompanija, univerziteta i ostalih organizacija.

 

U periodu od 20.12.2010. do 20.03.2011. godine izvršena su termovizijska merenja i ispitivanja u svim srednjim školama i vrtićima na teritoriji grada. Ona obuhvataju preventivna ispitivanja elektroinstalacija, radi utvrđivanja potencijalnih mesta pregrevanja. Merenja se rade radi prevencije mogućih kvarova i sprečavanja požara. U ovom periodu obavljena su 54 merenja, a rezultati su pokazali da je u 25 škola i vrtića stanje dobro. Na preostala 23 objekta osnovnih i srednjih škola i vrtića, registrovani su slučajevi pregrevanja ili drugih nedostataka na elektro- instalacijama. Uočeni nedostaci mogu da se otklone samo dotezanjem i čišćenjem kontakata ili zamenom osigurača.

  • Nastojaćemo da u toku ove godine u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije krenemo u pripremu konkretnih projekata u smeru rešavanja i uspostavljanja sistema kojim će se stanje na instalacijama u svim osnovnim i srednjim školama i vrtićima pratiti na svaka tri meseca i na taj način svi eventualni problemi biti preventivno rešavani – rekao je Srđan Matović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima.

 

Istovremeno sa termovizijskim merenjem elektroinstalacija, vršena je i ugradnja kompenzacijskih ormara u Politehničkoj i Prvoj Tehničkoj školi. To je pozitivan primer gde je utrošak električne energije umanjen za preko 80 odsto, a investicija za opremu kroz uštedu otplaćena za osam meseci. Cilj ovih mera je kompenzacija reaktivne energije i samim tim smanjenje računa za električnu energiju. Ormari za politehničku školu su koštali 240.000 dinara, dok smanjenje potrošnje energije iznosi po 30.000 dinara mesečno. Iz navedenog se vidi da je period otplate 8 meseci, ne računajući najavljeno poskupljenje.

 

  • Osnovna škola ”Jovan Popović” sazidana je 80 – tih godina, prozori su prilično loši, u školi imamo gradsko grejanje i s obzirom na sve to, učionice su hladne. Zato mislim da su ovakva ispitivanja i metode pravi način za energetsku i ekonomsku efikasnost – istakao je direktor ove osnovne škole Milan Jevtić.

You may also like...