Prvo javno skladište za biomasu u Srbiji

 

Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić položio je kamen temeljac javnog skladišta za agrobiomasu, koje će biti izgrađeno u selu Prigrevica u opštini Apatin i tom prilikom izjavio da se radi o istorijskom projektu, pošto je reč o prvom takvom bioskladištu ne samo u Vojvodini, već i u Srbiji.

  • U energetskoj istoriji Srbije ovaj projekt će biti i te kako važan, zbog toga što mi nemamo veće količine nafte ili nekih drugih energenata,ali imamo našu naftu, i to je biomasa – rekao je predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić obraćajući se medijima, na mestu gde će za nekoliko meseci biti izgrađeno ovo skladište.

Umesto da spaljuju poljoprivredni otpad, što je bila redovna pojava na njivama godinama unazad, zemljoradnici iz ovog kraja će različite vrste poljoprivrednih ostataka moći da odlože u javnom skladištu. Na taj način, fabrikama agropeleta će biti obezbeđeno kontinuirano snabdevanje neophodnim sirovinama.

Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić položio je kamen temeljac javnog skladišta za agrobiomasu

Predsednik Pokrajinske vlade posebno je istakao da projekat izgradnje bioskladišta ima najmanje pet-šest izrazito pozitivnih efekata u različitim oblastima, od poljoprivrede, proizvodnje, izvoza, pa do zaštite životne sredine, odnosno da se tako ustanovljava lanac u kome svi učesnici profitiraju.

Govoreći o neiskorišćenom potencijalu biomase, Pajtić je naveo podatke da se svake godine na našim njivama nađe 10 miliona tona različitih poljoprivrednih ostataka, a da se od toga koristi manje od milion tona.

  • Zbog toga smo do sada finansirali i dali podršku za izradu 20-tak pogona za agropelete. Međutim, sa otvaranjem mogućnosti, od aprila 2014. godine, da izvozimo agropelet kao energent i u Evropsku uniju, ovo može da postane i te kako važna izvozna grana, zbog toga što postoje ogromni potencijali biomase – rekao je Pajtić i naglasio da će dobit imati i poljoprivrednici, oko 50 Prigrevčana koji će imati obezbeđen posao u namenskom javnom skladištu otpadne biomase, kao i da će tako biti stvoreni uslovi za otvaranje pogona za agropelete, koje mogu biti značajan izvozni proizvod. I, na kraju, ali jednako važno, korišćenjem biomase za dobijanje toplotne energije, koristimo domaće resurse i čuvamo našu životnu sredinu.

Zato je Pokrajina obezbedila 142 miliona dinara za izgradnju boksova za skladištenje biomase, dok je opština Apatin za tu namenu infrastrukturno opremila parcelu površine devet hektara.

Skladište u Prigrevici biće centar skladištenja agrobiomase za Zapadno-bački okrug, u kome se na oko 200 hiljada hektara obradivih površina proizvede oko milion tona poljoprivrednih ostataka. Planirano je da se oko jedna trećina poljoprivrednih ostataka prikupi i iskoristi za proizvodnju toplotne energije. Površina parcele u selu Prigrevica iznosi 35.744m2. Površina otvorenih boksova za skladištenje biomase biće 6.250 m2. Količina biomase koja će se moći skladištiti iznosi oko 37.500m3.

Predsednik Opštine Apatin dr Živorad Smiljanić je izjavio da se sa početkom izgradnje bioskladišta posle decenije pričanja o korišćenju biomase prelazi na realizaciju korišćenja ovog energenta, koji spada u obnovljive izvore energije i čija se eksloatacija u Evropi veoma podržava. Smiljanić je naveo da se nakon izgradnje skladišta, otvara mogućnost za izgradnju fabrike agropeleta, da postoji ponuda za energanu koja bi koristila toplu vodu, ali i planovi za korišćenje ovog energenta za 20-tak hektara staklenika, koji puno značili za razvitak ovog kraja.

Izvor: Autonomna pokrajina Vojvodine – Pokrajinska vlada

You may also like...