U Kragujevcu održana radionica o energetskoj efikasnosti

Regionalna konsultativna radionica Energija promene – izazovi energetske efikasnosti u Srbiji koju zajednički organizuju Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole, Fondacija Fridrih Ebert u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Gradom Kragujevcom, održana je u Kragujevcu. Na radionici su učestvovali predstavnici lokalne i regionalne vlasti, poslovnog sektora i civilnog društva. To je prva od tri regionalne radionice koje u najvećim gradovima Srbije, i to Nišu i Novom Sadu organizuje Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole. Cilj je da se podstakne diskusija i regionalna saradnja na projektima unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji. Rezultati rada i preporuke biće predstavljeni na završnoj konferenciji.

 

Srbija raspolaže neiskorišćenim potencijalom alternativnih izvora za proizvodnju energije, pre svega kada je reč o hidroenergiji i biogorivu. Manjim izmenama politike i propisa koji regulišu ovu oblast Srbija bi omogućila privatnim preduzećima da proizvode dovoljno biogoriva ne samo za lokalne potrebe, već i za izvoz, a do 2020. bilo bi otvoreno 24.000 novih radnih mesta. Da bi se ova ideja sprovela u delo, Srbija treba da prevaziđe ključne prepreke, nedostatak političkog i zakonskog okvira. Vladina tela treba da ostvare bolju saradnju sa poslovnim sektorom i civilnim društvom kako bi se osiguralo da cene goriva budu takve da motivišu potrošače da štede energiju i koriste alternativne izvore, rečeno je na radionici koja je organizovana za predstavnike lokalne samouprave i nevladinih organizacija iz regiona.

  • Osnovni cilj projekta je podizanje javne svesti o tome koliko je bitno da se ne samo pravna regulativa ustali na centralnom nivou, već i da lokalne zajednice budu sposobne da implementiraju te propise. Srbija će imati obavezu da drastično smanji zavisnost od fosilnih goriva, kada je u pitanju upotreba i korišćenje energije. Otuda je jako bitno da se lokalne samouprave i svi oni koji su zainteresovani za unapređenje energetske politike da se upoznaju sa svim standardima ali i problemima na nivou lokalnih zajednica kada je u pitanju upotreba obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti – istakao je koordinator projekta Mirko Popović iz BOŠ – a.

Nedostatak odgovarajućeg političkog i zakonskog okvira je ključna prepreka daljem napretku. Uprkos tome što je nekoliko zakona na snazi, ne postoje podzakonski akti ili drugi propisi koji uređuju njihovo sprovođenje. Politički okvir u Srbiji je takav da nedovoljno podstiče proizvodnju energije iz alternativnih izvora.

Tokom radionice održane su dve prezentacije, Primena standarda i vrednosti EU u oblasti energetske efikasnosti u Srbiji koju je održala Olivera Vitorović iz Kancelarije za evropske integracije i Energetska efikasnost u Srbiji kao instrument za ekonomski rast, zapošljavanje i zaštitu životne sredine o čemu je govorio Aleksandar Macura, nezavisni konsultant.

 

 

You may also like...