Završena kontrola prehrambenih proizvoda biljnog porekla

Poljoprivredna inspekcija Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u periodu mart – april 2010. godine, izvršila je akcijsku kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda biljnog porekla  u maloprodajnim objektima u 96 opština na teritoriji Republike Srbije.

prehrambeni-proizvodi

Tokom kontrole vršena je provera deklarisanja i rokova trajanja prehrambenih proizvoda kao što su: hleb, pecivo, testenine, žito, brašno, šećer, ulje, margarin, sveže voće i povrće, voćni sokovi, kafa, čaj, začini, kakao, krem i čokoladni proizvodi, dodatak jelima, supe, sosovi i drugo.

Kontrolisano je oko 140.000 vrsta artikala od kojih je kod 1.129 proizvoda istekao rok trajanja ili deklaracija nije bila u skladu sa propisima, odnosno broj proizvoda koji ne odgovaraju važećim pravilnicima se kreće ispod jedan odsto (1%). Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 256 rešenja o zabrani prometa, dok je podneto 275 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 72 prijave za privredni prestup.

Sama kontrola je sprovedena u cilju provere bezbednosti namirnica na tržištu, a koja se vrši prema novom Zakonu o bezbednosti hrane na najvišem nivou.

You may also like...