Zdrav stil, moj stil

crveni-krst

jazas

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu i sport u gradovima Srbije biće sproveden program za mlade pod nazivom „Zdrav stil, moj stil“, koji ima za cilj da kroz niz kreativnih aktivnosti i edukacije promocišu zdrav stil života kod mladih. Na području Šumadije, program sprovode grupa Proces iz Beograda, Gradska organizacija Crvenog krsta i Omladina JAZAS-a.

ProjekatZdrav stil, moj stil“ realizovaće se u 40 opština u Srbiji, u partnerstvu sa još 6 gradova. Partner Grupi Proces iz Kragujevca, u promovisanju zdravih stilova života je Crveni krst Kragujevca, a sve aktivnosti će se realizovati u saradnji sa Regionalnom kancelarijom za mlade i Omladinom JAZAS-a.

  • Svi zajedno doprinećemo poboljšanju trenutnog položaja mladih u Kragujevcu, boljem informisanju i kreiranju novih i kvalitetnih sadržaja, a to ćemo postići kako kaže Brankica Pavićević iz Regionalne kancelarije za mlade u Kragujevcu kroz niz manifestacija.

Mladi kragujevčani su sami osmislili obeležavanje 12 avgusta, Svetskog dana mladih. Na gradskim bazenima je organizovana zabavno sportska manifestacija ‘’Igre na vodi’’, a ove igre su označile početak realizacije Nacionalnog programa za mlade čiji je cilj da se u gradovima širom Srbije promovišu zdravi stilovi života. Među aktivnostima koje će biti sprovedene u Kragujevcu i drugim opštinama Šumadile, je obuka grupe mladih kako da svojim vršnjacima na najbolji način prenese ideje o zdravom načinu života.

Program će trajati do kraja godine, a on će sadržati edukativni i promotivni deo, a prema rečima Darka Todorovića iz grupe Proces, akcenat čitavog programa je na aktivizmu mladih.

U okviru nacionalnog programa, mladi će dobiti šansu da iskažu kreativnost i pozitivnu energiju u različitim sferama interesovanja među kojima je i muzika. Omladinski bendovi iz Srbije su, imali prilike da održe koncert u Kragujevcu i prenesu svojim vršnjacima poruku da se mogu dobro zabaviti bez alkohola i kasnih noćnih izlazaka.

  • Ovde je jako bitna jedna važna afirmacija kod mladog čoveka, a to je prema rečima Dejana Cukića, promotera muzičkog programa, kreativnost i rad. Ono što bih ja voleo, a to je dodaje on da se mladi bore protiv smaranja, poruka je- radite nešto.

Ministarstvo za omladinu i sport koje je pokrovitelj programa ‘’Zdrav stil moj stil’’, u ovoj godini će podržati i projekte za razvoj omladinskog preduzetništva kao i izgradnju sportskih terena za mlade. U 45 opština Srbije biće izgrađeni popularni mini pič tereni, u koje će biti uložena sredstva Ministarstva, Kraljevine Norveške i Fudbalskog saveza Srbije, od ukupno million i po evra.

Planirano je da se podstiče sport kod mladih jer istraživanja su pokazala da se mladi ne bave dovoljno sportom, a neki od njih su rekli da nemaju ni dovoljno prostora, zato su prema rečima Ivane Kovačević, državnog sekretara Ministarstva za omladinu i sport krenuli u izgradnju sportskih terena. To će biti bezbedno mesto gde će lokalna samouprava obezbediti sve uslove da mladi mogu slobodno da se rekreiraju.

Kragujevac će na jesen dobiti teren za mlade. Na lokaciji kod FK Pobede u Beloševcu biće izgrađeno otvoreno igralište veličine rukometnog terena, od veštačke trave. Lokalna uprava ima obavezu da obezbedi i osvetli teren, a mladi će moći da ga koriste besplatno.zdrav-stil-moj-stil

grupa_proces

You may also like...