Čišćenje kragujevačke vazdušne banje

Povodom Svetskog dana čistih planina, radnici meteorološke stanice na Bešnjaji organizovali su veliku akciju čišćenja ove planine. Nakon seče šume na Bešnjaji, nesavesni radnici koji su bili angažovani na ovom poslu, na mnogim mestima ostavili su za sobom dosta smeća koje ne samo da narušava izgled šume već ugrožava samu prirodu, izvore i rečne tokove na kragujevčanima najbližoj vazdušnoj banji.

Sakupljanje otpada na Bešnjajitraktorske gume

Uz dobru volju dvadesetak planinara PEK ‚‚Gore‚‚ i PD ‚‚Žeželj‚‚ iz Kragujevca, na više lokacija sakupili su đubre sa lokalnih deponija, oko Doma Šumskog gazdinstva, lovačkih kućica i zgrade nekadašnjeg odmarališta Bešnjaje. Nakon čišćenja divljih deponija, krenulo se i na uređenje česmi gde su sakupljene velike količine plastičnih flaša. Svaki učesnik je dobio par zaštitnih rukavica, a u prikupljanju otpada pomogli su im šumari koji su ih usmeravali na deponije koje su bile sakrivene u šumi. Prikupljeni otpad stao je u preko 170 vreća, što govori da je akcija čišćenja Bešnjaje bila uspešna.

gomile vreča punih smećaOdmor kraj česme ispod Vrhova

Svetski dan čistih planina očigledno je bio odlična prilika da se promoviše podizanje javne svesti o očuvanju planina i njihovih prirodnih bogatstava u cilju zaštite i održivog razvoja planinskih područja.

Izvor PEK “Gora”

You may also like...