Dan bez automobila u Kragujevcu 2011.

Dan bez automobila tradicionalno se obeležava svake godine 22. septembra u više od hiljadu gradova Evrope. Kragujevac se brojnim manifestacijama pridružio promovisanju ekoloških načina prevoza. Mali doprinos smanjenju štetnih gasova je i zatvaranje za saobraćaj motornih vozila u ulici Aleksandra Prvog Karađorđevića, od Nove crkve do Velikog parka. Ova akcija trajala je do 4 sata posle ponoći.

Mališani iz Kragujevačkih obdaništa, a i oni malo stariji, kroz igru i crtanjem poruka u okviru programa sticanja znanja o ekologiji, pokazali su šta znaju o zaštiti životne sredine. Kroz razne ekološke poruke, želeli su da odraslima daju do znanja kako treba više da vode računao životnoj sredini. Održane su radionice za mališane na kojima je govoreno o ekologiji, a organizovano je i takmičenje u reciklaži.

U delu Glavne ulice, ispred Cafe Cafea, predstavljen je razvoj ekologije kroz istoriju, u vidu izložbe fotografija. Kontejneri za sakupljanje ambalaže i elektronskog otpada postavljeni su duž ulice, a sav sakupljen otpad biće recikliran. Grad Kragujevac u saradnji sa Školskom upravom, Đačkim parlamentom Prve kragujevačke gimnazije, Predškolskom Ustanovom ”Nada Naumović”, Gradskom Čistoćom i Udruženjem mladih entuzijasta realizuje projekat ”Eco street party”.

  • Tokom čitavog dana duž Glavne ulice održavaće se razne manifestacije različitih karaktera za sve uzraste, tako da će se za sve kragujevčane pronaći po nešto zanimljivo. Pored žurki, modne revije, takmičenja srednjoškolskih bendova biće organizovani i turniri u sportu, dobrovoljno davanje krvi – rekla je Jovana Kremić, član Đačkog parlamenta Prve gimnazije.

Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim deonicama, kako bi se smanjilo korišćenje automobila, i time doprinese razvoju ekoloških uslova života. Evropa danas apeluje na vozače da tokom cele godine što manje koriste svoje automobile u saobraćajno najopterećenijim delovima grada. U Evropi danas ”Dan bez automobila” obeležava više od 2 hiljade gradova, a u Srbiji 14.

 

 

You may also like...