Dve decenije postojanja SRP “Zasavica”

Specijalni rezervat prirode “Zasavica” proslavlja jubilarnih 20 godina postojanja. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je ovom događaju i obratio se prisutnima.

Pored ministra Trivana, prisutni su bili i Jordan Aleksić nekadašnji ministara ekologije, u vreme kad je “Zasavica” proglašena specijalnim rezervatom prirode, zatim direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode dr Biljana Panjković i gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Specijalni rezervat prirode Zasavica je na listi RAMSAR

Specijalni rezervat prirode “Zasavica” je na listi RAMSAR

Specijalni rezervat prirode “Zasavica” danas slavi svoj 20. rođendan od kako je od Vlade Republike Srbije proglašena za specijalni rezervat I stepena zaštite. Karakteristična je po tome što je to prvo zaštićeno područje u Srbiji koje je dato na upravljanje jednoj nevladinoj organizaciji – Pokretu gorana Sremska Mitrovica i to veoma uspešno.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine će nastaviti da povećava broj zaštićenih prirodnih dobara, tako da će uskoro imati za jedan procenat više od dosadašnjih 6.5 odsto područja koja su stavljena pod zaštitu države, Srbija u budućnosti mora da ima mnogo više zaštićenih prirodnih dobara nego sada.

Ministar Goran Trivan je istakao da je došao na ovaj značajan jubilej kako bi podržao ljude koji već dve decenije  uspešno upravljaju ovim rezervatom. Država je upravljanje Zasavicom pre dve decenije poverila udruženju Mladih gorana Sremske Mitrovice na čiji je predlog ovo područje i zaštićeno.

Zasavica je proglašena područjem upravljanja staništima i vrstama 4 kategorije

SRP “Zasavica” je proglašena područjem upravljanja staništima i vrstama 4 kategorije

  • Oni pokazuju koliko je važan kontinuitet u radu i ljubav prema prirodi bez čega nema ni rezultata i zaista mi je zadovoljstvo da konstatujem kako je Zasavica jedna od najlepših slika koje o Srbiji postoje u svetu – rekao je ministar Trivan i dodao da su prirodna bogatstva Zasavice samo deo onoga što ima Srbija i podsetio da naša zemlja spada u 40 najbogatijih područja u svetu po raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta. Naše ministarstvo postoji manje od tri meseca, a već ovih dana ćemo proglasiti još neka područja zaštićenim, čime će se za gotovo jedan procenat povećati prostor koji štitimo i to ćemo nastaviti i dalje da radimo – poručio je ministar Trivan.

Prirodni rezervat “Zasavica” za Sremsku Mitrovicu predstavlja okosnicu turističkog razvoja, a grad će se truditi da u narednim godinama maksimalni akcenat stavi na turustičku ponudu grada ne samo “Zasavicu” nego i druga prirodna bogastva.

Da podsetimo, Specijalni rezervat prirode “Zasavica” je na listi RAMSAR, prema klasifikaciji Međunarodne unije za zaštitu prirode, proglašena područjem upravljanja staništima i vrstama 4-te kategorije i članica je Europark Federacije.

Izvori:

Radio-televizija Vojvodine RTV
Ministarstvo zaštite životne sredine

You may also like...