Izmeštanje opasnog otpada iz Zastave

Kragujevačka fabrika “Zastava” u narednih 45 dana će biti očisćena od opasnog i neopasnog otpada, pa će uskoro biti ekološki čista fabrika, po merilima italijanskog Fiata, izjavio je šef tima za ekologiju projekta “Fiat automobili Srbija” Branislav Nedeljković. U tu namenu uloženo je 2,5 miliona evra, a Zastava će nakon čišćenja biti spremna za instaliranje nove opreme sa strogim ekološkim standardima Evropske unije.

“U ponedeljak počelo je izmeštanje oko 2.000 tona otpadnih boja iz fabrike, što je bio najveći ekološki problem Zastave u poslednjih 20 godina”, rekao je Nedeljković. Prema njegovim rečima, taj opasan otpad biće “zbrinut” van zemlje, u Austriji, a posao je poveren beogradskoj firmi “Miteko”.

zastava-i-kragujevacIzmeštanje otpadnih boja će trajati 45 dana, kako je i predviđeno u ugovoru sa Fiatom.

Firma “Miteko” je zadužena da izveze van zemlje i šest trafoa sa piralenskim uljem, što će biti završeno u roku od 15 dana.

“Naredne sedmice će firma ‘Junirisk’ iz Beograda početi premeštanje 300 tona drvenih kocki koje su delimično nauljane, a posao će biti završen za pet do 10 dana”, rekao je on. Prema njegovim rečima, kompletno uklanjanje elektronskog otpada iz “Zastave” biće završeno u narednih nekoliko dana.

Od početka realizacije ugovora sa Fiatom, iz kragujevačke fabrike je izmešteno 40.000 kubika građevinskog šuta koji je nastao u NATO bombardovanju, a prema njegovim rečima na reciklažu je do sada otpremljeno 315.000 litara šestovalentnog hroma, proizvoda koji je nastao u pogonu galvanizacije, kao i veća količina ulja iz fabričkih mašina.

Do sada je na reciklažu otišlo 40 od ukupno 60 tona elektronskog otpada. “Još nemamo rešenje za reciklažu 40 tona otadnog stakla koje je nastalo za vreme bombardovanja fabrike 1999. godine”, kazao je Nedeljković. Staklo se sada nalazi u sanducima i u toku je “karakterizacija” da bi se utvrdilo kom tipu otpada pripada. U narednih desetak dana znaće se i koja će firma izmestiti i reciklirati ovaj otpad.

On je najavio da će iz fabrike biti izmešten i metalni otpad čije su količine “ogromne i praktično neprocenjive”, a nastao je posle NATO bombardovanja fabrike u Kragujevcu. Nedeljković je rekao da metal ide na reciklažu kao sekundarna sirovina, a jednu količinu metalnih konstrukcija i mašina je već preuzela firma “Reomat” iz Kragujevca .

Upravljanje projektima za ekološko čisćenje “Zastave” i raspisivanje tendera Vlada Srbije je poverila agenciji “Mejs” (MACE).

Za recilkažu otpada do sada su odabrane firme iz Beograda “Miteko”, “Junirisk”, “Ezogrupa”, “Ekotank” i “Bis It” iz Pančeva.

U okviru drugog dela ekološkog plana iz ugovora sa Fiatom, na lokaciji fabrike “Zastava” je izvršeno ispitivanje zemljišta i vode. Taj posao vredan 2, 5 miliona evra je obavila švajcarska firma “SGS”.

You may also like...