Povratak prirodi čišćenjem deponija

Udruženje građana ’’Povratak prirodi’’ iz Kragujevca organizovalo je ekološku radnu akciju čišćenja divljih deponija u šumama na prostoru Šumarica, Malih Pčelica, Divostina, Višnjaka i Drače. Udruženje će ove godine organizovati brojne ekološke radne akcije čišćenja divljih deponija u Kragujevcu. Počinje sa čišćenjem šuma od divljih deponija koje se nalaze na području Šumarica, Malih Pčelica, Divostina, Višnjaka i Drače, a održala se u subotu 5. aprila. Ekološku radnu akciju podržala su brojna udruženja, gradska Čistoća, šumsko gazdinstvo Kragujevac. Stav udruženja je da je poslednji čas da se stane na put onima koji uništavaju prirodu. Primer nebrige su šume i naselja u okolini Kragujevca, koje su zbog nedostatka svesti pojedinaca postala divlja odlagališta smeća.

Dejan Ilinčić iz Šumarica

  • Bacaju đubre sa svih strana, dolaze traktorima, kamionima i to uglavnom noću ili vikendom kada ne radi komunalna policija. Ujutru kada izađem samo vidim ispred dvorišta otpad, poslednji put su dovezli iz Pčelica, a to je naselje u blizini našeg – rekao je Dejan Ilinčić, Šumarice.

Cilj ove akcije nije bio samo počistiti divlje deponije nego i probuditi svest ljudi o tome šta naša nebriga za prirodu znači. Ovakvo neodgovorno ponašanje može doprineti smanjenju kvaliteta života budućih generacija.

Tomislav Radović, iz Udruženja ’’Povratak prirodi’’

  • Mi ćemo lakše očistiti nego sačuvati i upravo zbog toga smo formirali udruženje kako bi preduzeli sledeće akcije. Kada sve ovo budemo očistili bićemo rigorozni sa merama, a jedno od tih je i zatvaranja prilaznih puteva ili da se isti urede da bi mogao narod da prolazi kako bi sačuvali svoje ulice, a i komunalna policija će moći bolje da funkcioniše – istakao je Tomislav Radović, iz Udruženja ’’Povratak prirodi’’

 

Kroz ove hvale vrednu akciju čišćenja divljih deponija, bitno je naglasiti da građani kroz malo truda, razdvajanjem otpada u svojim domaćinstvima i njegovim recikliranjem, slične deponije bi mogli drastično smanjiti, a čak i potpuno izbeći. Ipak svakako ćete učiniti veliko deo za prirodu ukoliko ste se pridružili ovoj akciji ili obezbedili materijal i zaštitnu opremu za učesnike.

You may also like...