Međunarodna smotra arheološkog filma

Narodni muzej u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka, a u saradnji sa ambasadama Republike Kipar, Republike Turske, Kraljevine Belgije, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskim fondom za kulturu, Kulturnim centrom Islamske Republike Iran i autorima iz Crne Gore i Srbije organizuje XVII Međunarodnu smotru arheološkog filma, koja će se održati od 31. marta do 07. aprila 2016. godine u dvorani Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom  Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Na ovaj način kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Međunarodna smotra arheološkog filma

Ove godine biće prikazano 20 filmova iz 10 zemalja: Kipra (1), Italije (5), Irana (2), Nemačke (3),  Belgije (1), Španije (3),Grčke (1), Turske (1), Crne Gore (1) i Srbije (2).

Izabrani filmovi predstavljaju naučna otkrića različitih epoha i sa raznih meridijana na popularan način i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini omogućavaju ne samo stručnjacima nego i svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima. To su uglavnom novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će, svakako, na zanimljiv način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.

XVII Međunarodna smotra arheološkog filma organizuje se pod pokroviteljstvom Ministartsva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na svečanom otvaranju smotre, 31. marta u 19.00 časova,  prisutne će pozdraviti Bojana Borić-Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu i Nj.E. Konstantinos Eliades, ambasador Republike Kipar. Smotru će svečano otvoriti Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Projekcije će se održavati svakog dana sa početkom u 19.00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1.

Izvot: Turistička organizacija Srbije

You may also like...