Planinarska radionica u prirodi

U prostorijama Planinarskog društva Žeželj u Adžinim livadama održana je ekološka planinarska radionica, za 50 učenika četvrtog i petog razreda iz Osnovne škole ”Natalija Nada Nedeljković”. To je bila prilika da se upoznaju sa svojim krajem i njenim prirodnim lepotama, kroz promociju zdravih stilova života.

Objekat nekadašnje škole ”Natalija Nada Nedeljković” u Adžinim livadama dat je na korišćenje planinarskom društvu ” Žeželj”, zahvaljujući kome je u dobrom stanju, a kako su poslednji učenici iz klupa izašli 2011 godine, ovo je bila jedinstvena prilika da se sadašnji učenici upoznaju sa bogatom istorijom škole. Ekološka planinarska radionica imala je za zadatak da poveže nastavne sadržaje geografije, biologije, istorije, fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, čuvara prirode.

Dragana Mijović, direktor OŠ ''Natalija Nada Nedeljković'' iz Grošnice

  • Ovu akciju sprovodimo sa ciljem da deca provedu jedan dan u prirodi. Neki su prvi put ovde iako je ovaj školski objekat na svega nekoliko kilometara udaljen od škole i centra grada. Ovaj resurs mi kao škola želimo da iskoristimo ali i da imamo kvalitetnu saradnju sa planinarskim društvom Žeželj. Deca će dobiti praktičnu obuku preživljavanja u prirodi, kako se postavlja šator, šta se pakuje u ranac za boravak u prirodi i upoznaće se sa nekim biljkama koje su karakteristične za ovaj predeo – istakla je Dragana Mijović, direktor OŠ ”Natalija Nada Nedeljković” iz Grošnice

Učenici su mogli da steknu znanja iz biodiverziteta, geografskim karakteristikama Gledićkih planina ali i osnovna znanja iz ekobontona i preživljavanja u prirodi kroz predavanja iskusnih planinara.

Radojica Perović, predsednik PD ''Žeželj''

  • Planinarsko društvo Žeželj je u dogovoru sa školom iz Grošnice organizovalo skup dece i planinara gde smo održali predavanja i upoznali decu sa osnovnim stvarima vezanim za planinarenje kao sport, zatim za orijentaciju u prirodi. Želeli smo da deci prikažemo kako to uživo izgleda, jer ćemo napraviti jednu pešačku turu u okolini planinarskog doma. Nadamo se da će to doprineti da deca jednostavno zavole prirodu i da češće dolaze ovde, a ne provode sve vreme u gradu – rekao je Radojica Perović, predsednik PD ”Žeželj”

Mala planinarska škola podstakla je decu na očuvanje prirode i razvoj sposobnosti snalaženja u prirodi. Članovi planinarskog društva Žeželj naučili su ih da budu okrenuti zdravom načinu života u prirodi, a da je upravo planinarenje najbolji način zbližavanja sa prirodom.

You may also like...