Zaštita sadnica javora

Radnici Javno komunalnog preduzeće ‘‘Zelenilo‘‘ iz Kragujevca, intezivno rade na hemijsko tehničkoj zaštiti drvorednih sadnica javora u Velikom Parku. Ovim merama usporili su proces sušenja preko stotinak stabala.

Prihranom korišćenjem organskog đubriva

Ugroženost biljaka na javnim zelenim površinama, naročito drveća u alejama i drvoredima, u poslednje vreme je znatno povećana, prvenstveno zbog sušnih perioda i umanjenja fiziološke otpornosti biljaka, ali i povećanog broja primarnih i sekundarnih uzročnika šteta. Nakon dve godine od sadnje drvoreda u Velikom parku, došlo je do pucanja kore na stablima i uvijanja listova sadnica. Radnici gradskog Zelenila pretpostavljaju da se radi o delovanju bolesti plamenjače, pa su zato radili na tehničkoj zaštiti, uvijanjem stabala sadnica prirodnim materijalima.

Slavko Glišović, rukovodilac održavanja i izgradnje zelenih površina u JKP ''Zelenilo'', Kragujevac

  • Trudili smo se da prihranom, korišćenjem organskog đubriva ojačamo korensku masu, jer bi na taj način svojim ravnomernim rastom uticala i na poboljšanje lisne mase drvenih sadnica. Primetili smo da je naglo sušenje biljaka zbog visokih temperatura, dovelo do pucanja kore kod mladih sadnica, što dovodi do napada raznih biljnih štetočina i bolesti – istakao je Slavko Glišović, rukovodilac održavanja i izgradnje zelenih površina u JKP ”Zelenilo”, Kragujevac.

U Velikom parku bile su ugrožene samo mlade sadnice jer kod njih je izražen intenzivni rast zbog korišćenja prihrane i hemijskih sredstava koja utiču na bujni rast i razvoj lisne mase.

  • Dešava se da biljka svojim korenim sistemom ne može da nahrani postojeću biljnu masu, pa imate nesrazmeru u razvoju pojedinih delova biljke. Kod starih stabala to nije slučaj, samo zbog fiziolške zrelosti krene pucanje kore i sušenje, što nije opasno za samu biljku. Više je primetno kod mladih sadnica – rekao je Slavko Glišović, rukovodilac održavanja i izgradnje zelenih površina JKP Zelenilo

Ove mere koje koje su preduzeli radnici gradskog Zelenila usporiće proces sušenja preko 120 stabala. Zbog bolesti plamenjače koje su napale drvored u Velikom parku, osušilo se 15 sadnica.

You may also like...