Protest u Pljevljima: Tražiće Zakon o ekološkoj zaštiti

Uprkos lošem vremenu više stotina Pljevljaka okupilo se ispred zgrade Opštine Pljevlja na protestu zbog enormnog zagađenja životne sredine u najsjevernijem crnogorskom gradu.
Organizator protesta Demokratski front najavio je pokretanje potpisivanja peticije za donošenje zakona o ekološkoj zaštiti Pljevljaka.
Peticijom se od Vlade traži da izgradi drugi blok Termoelektrane i uradi toplifikaciju grada, čime bi se izbjeglo zagađenje koje stvaraju gradske kotlarnice i individualna ložišta.

Protest u Pljevljima

  • Tražimo subvencionisanje drvnog ogreva i računa za struju i rješavanje infrastrukturnih projekata iz oblasti vodovoda, kanalizacione, toplovodne i elektro mreže.Tražićemo rekonstrukciju ulica i da ekološki inspektor bude stalno u Pljevljima, da dokaže da mu je stalo do Pljevljaka. Ako nije ne treba nikada više da dođe u Pljevlja- poručio je Slobodan Radović koji je pozvao građane da se i danas kao i narednih dana okupljaju na istom mjestu dok se problem zagađenje vazduha i vode u Pljevljima ne počne rješavati.

On je kazao da peticija ima snagu deklaracije za slobodu Pljevalja i da je poslednja je linija odbrane.

  • Pozivam vas da ovi protesti budu učestala forma da se svi solidarišemo jer ako to ne uradimo nemamo šta da tražimo u Pljevljima- rekao je Radović.

Stani uz sebe

On je kazao da ovaj problem jedino mogu riješiti Pljevljaci „jer su rijetki oni koji će se smilovati našoj patnji i stupiti u našoj borbi za bolja Pljevlja“.

  • Ukoliko nekome u gradu ne odgovaramo mi kao organizatori ukoliko misle da je ovo pitanje važnije od vazduha koje udišu neka onda smognu snage i neka pogledaju bebi u oči koja nosi inialator na licu i neka pogledaju i kažu da nije došlo vrijeme za borbu čovjeka koji se bori s kancerom. Neka ga pogledaju ako imaju obraza i neka kažu da nije došlo vrijeme da se svi solidarišemo. Ovo je pitanje koje prevazilazi sva druga pitanja u Pljevljima . Ovo je pitanje koje ne treba da poznaje podjele u Pljevljima bez obzira na političku, vjersku, nacionalnuideološku i konfesionu pripadnost. Ovo je pitanje koje će prouzrokovati naš nestanak ako se mi ne solidarišemo i ukoliko složno ne pokažemo ljudima koji mogu da riješe naš problem da mi nećemo daostupimo ni za jotu ukoliko se ti problemi ne riješe – rekao je Radović.

Protiv zagađenja životne sredine održan je i u ponedeljak u organizaciji Ekološkog društva Breznica.
AUTOR: Goran Malidžan

You may also like...