Putovanje u Mongoliju

Ekološko istraživačko društvo ‚‚Mladen Karaman‚‚ iz Kragujevca i Institut za biologiju i ekologiju  Prirodno – matematički fakultet Univerzitet u Kragujevcu u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, organizovaće naučno putopisno predavanje pod nazivom Putovanje u Mongoliju, istraživanje stepskog sokola, koje će se održati 21. decembra u 16 časova na PMF, Institut za biologiju i ekologiju, Sali A-I-1, Radoja Domanovića 12 To će biti ujedno i najava dokumentarnog filma, ornitologa i savetnika Zavoda Bratislava Grubača.

stepski soko

Ornitolog i savetnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije Bratislav Grubač

Ornitolog i savetnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije Bratislav Grubač

Bratislav Grubač je boravio u centralnoj Mongoliji, u jedinstvenom svetu divljine, kao član međunarodnog ornitološkog tima koji je istraživao stepske sokolove, ali i ostale ptice grabljivice. Dva meseca je proveo u divljim stepskim visoravnima Bajan suma, Eedž hada, Darhana, Husteja i Arvangira u potrazi za izgubljenim svetom koji još uvek postoji samo u Mongoliji. U ovom surovom beskraju nalaze se poslednja carstva stepskih sokolova, stepskih orlova, crnih strvinara, malih ždralova i mnogih drugih ptica i sisara.

Bratislav Grubač je autor brojnih monografija „Orao bradan” i „Suri orao”, koautor monografija „Atlas ptica grabljivica Srbije” i „Važna područja za ptice u Srbiji”, kao i autor brojnih naučnih i stručnih studija i radova o istraživanju i zaštiti ptica grabljivica, ptica, slepih miševa na području Srbije, Makedonije i drugih područja. Takođe, autor je i stručni saradnik više dokumentarnih filmova o pticama i zaštićenim područjima („Orao krstaš”, „Suri orao”, „Beloglavi sup u Makedoniji”, „Poslednji let”, „Šar – planina”, „Donje Povardarje”, „Crna reka…)

link: www.ptica.org

You may also like...