Sprečavanje pojave trihineloze kod ljudi i životinja

trihinela u biopsiji skeletnih mišićaZbog sezonski povećanog broja klanja svinja u domaćinstvima, pred nastupajuće Novogodišnje i Božićne praznike, te predstojećih slava, veterinarska inspekcija Uprave za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vrši intenzivniju kontrolu sprovođenja samih pregleda uzoraka svinjskog mesa na trihinelozu. Sve radnje i postupci su u cilju sprečavanja eventualne pojave trihineloze, prvenstveno kod građana, a neškodljivim uništavanjem trihineloznog mesa – na propisan način i zdravlja životinja.

Tokom decembra i januara biće preduzet čitav niz redovnih kontrola svih veterinarskih objekata (prvenstveno veterinarskih klinika, stanica i ambulanti) koje vrše preglede uzoraka svinjskog mesa na trihinelozu. Kontrole su usmerene na potrebne uslove u pogledu objekata, opreme, sredstava; a prvenstveno kadrova koji vrše sam pregled i izdavanje potrebne potvrde – priznanice, nakon pregleda o ispravnosti donetog uzorka (potreban potpis doktora veterinarske medicine ili diplomiranog veterinara, pečat, datum….). Veterinarska inspekcija vrši i otkrivanje/kontrolu nelegalnih pregledača koji najčešće u neregistrovanim objektima, bez završenog fakulteta veterinarske medicine ili bez potrebnog broja uzoraka vrše na neadekvatan i nestručan način preglede i za to ne izdaju odgovarajuće potvrde, te molimo građane da svaku sumnju na nadriveterinarstvo prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji.

životni ciklus trihinele

Apelujemo na građane koji tradicionalno kolju svinje u domaćinstvima, da pre konzumiranja mesa ili pripreme mesnih proizvoda i prerađevina, obavezno dostave adekvatne uzorke svih zaklanih svinja veterinarskim ambulantama, stanicama, klinikama ili Institutima. Takođe apelujemo i na lovce da prilikom odstrela divljih svinja, meso istih podvrgnu pregledu na trihinelozu. Jedini siguran način da se zaštitimo od ove zarazne bolesti jeste da se odgovorno ponašamo preme sebi i drugima, na taj način što će se pravilan uzorak – korenovi dijafragme (mišićni deo tetivne pregrade koja razdvaja grudnu od trbušne duplje) odneti na pregled, a meso koristiti tek nakon pismene potvrde da je uzorak negativan na trihinelozu.

FOTO : izvor

You may also like...